Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssalen brast i gråt da hun fikk den omstridte drapsdommen

Nå har retten i El Salvador avvist anken hennes.

DØMT: Teodora Vasquez er dømt til 30 år i fengsel etter at hun opplevde en dødfødsel i 2007. Den straffen ble opprettholdt tross nye bevis. Foto: AP Photo / Salvador Melendez / NTB Scanpix
DØMT: Teodora Vasquez er dømt til 30 år i fengsel etter at hun opplevde en dødfødsel i 2007. Den straffen ble opprettholdt tross nye bevis. Foto: AP Photo / Salvador Melendez / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2008 ble den nå 34 år gamle Teodora Vasquez dømt til 30 års fengsel etter at hun opplevde en dødfødsel i svangerskapets niende måned året før.

Nå, ti år senere, ble saken hennes vurdert på nytt i en rettshøring hvor det ble presentert nye ekspertanalyser for å bevise at det var snakk om en dødfødsel, ikke et drap. Men dommerne opprettholdt straffen.

Hun må dermed sone ytterligere 20 år i fengsel.

- Ville ha barnet

Vasquez er ifølge NTB en av 27 kvinner som sitter fengslet i det mellomamerikanske landet, dømt til lange fengselsstraffer etter å ha opplevd svangerskapskomplikasjoner.​

Hun var på jobb da hun opplevde dødfødselen i 2007. Ifølge hennes forklaring forsøkte hun forgjeves å ringe etter en ambulanse, men skal så ha mistet bevisstheten, og da hun våknet var hun lenket til en sykeseng.

Politiet beskyldte henne for å ha framprovosert aborten, og det er derfor straffen ble så streng. Straffen for abort er i utgangspunktet mellom to og åtte år, men Vasquez er dømt for drap.

Selv sier hun at hun nå soner for en forbrytelse hun aldri har begått, og at hun ville ha barnet.

30 ÅR: - Det er både forferdelig og sjokkerende at en kvinne som har gjennomgått en dødfødsel blir sittende i fengsel, sier Lene Christensen i Amnesty International. AFP PHOTO / OSCAR RIVERA
30 ÅR: - Det er både forferdelig og sjokkerende at en kvinne som har gjennomgått en dødfødsel blir sittende i fengsel, sier Lene Christensen i Amnesty International. AFP PHOTO / OSCAR RIVERA Vis mer

- Det var en veldig trist stund for meg. Jeg ventet barn, og jeg ville ha dette barnet, sa hun i retten fredag.

- Forferdelig og sjokkerende

Lene Christensen i Amnesty International var til stede i El Salvador på fredag. Det var ventet at retten ville komme med sin kjennelse da, men den ble utsatt til i går.

Hun sier til Dagbladet at det har vært tøft å få nyheten om at Vasquez ikke får opphevet fengselsstraffen, og store deler av rettssalen brast i gråt da dommen ble kjent.

Lene Christensen i Amnesy International. Foto: Kyrre Lien / Amnesty
Lene Christensen i Amnesy International. Foto: Kyrre Lien / Amnesty Vis mer

- Det er både forferdelig og sjokkerende at en kvinne som har gjennomgått en dødfødsel blir sittende i fengsel. Det er en urett mot Teodora og andre kvinner i samme situasjon som henne. Det er et grusomt slag i ansiktet på både henne og hele familien, sier Christensen.

Hun snakket også med deler av familien hennes før hun forlot El Salvador. På fredag hadde de forberedt mat og fest til Vasquez skulle komme hjem. Slik ble det altså ikke.

- 50 000 dør årlig

El Salvador har en av verdens strengeste abortlovgivninger, og alle former for abort blir sett på som ulovlig.

Dette gjelder også om svangerskapet er et resultat av voldtekt eller om det truer morens helse.

En ting er selve fengselsstraffen ved abort, men noe annet er ringvirkningene det har. Dette fører til at kvinner og jenter ofte må foreta ulovlige og utrygge aborter for å unngå rettsforfølgelse.

- På verdensbasis er det rundt 50 000 som dør som følge av utrygge og ulovlige aborter hvert år. Skal man redde liv, må man ha tilgang på trygg og lovlig abort, sier Christensen.​

Nytt lovforslag

I løpet av det siste året har kongressen i El Salvador behandlet et lovforslag om å avkriminalisere abort i enkelte tilfeller.

I lovforslaget heter der at man vil gjøre abort lovlig dersom det dreier seg om voldtekt, at svangerskapet utgjør en fare for mors helse, eller at det er lav sjanse for at fosteret overlever, men det har foreløpig ikke blitt til lov.

Christensen sier også at behandlingen av lovforslaget har blitt utsatt flere ganger, men at det i forkant av valget i 2018 råder en viss optimisme om å få saken på agendaen.

- Jeg snakket med en del lokale organisasjoner, og nå har man kanskje en reell påvirkningsmulighet. Amnesty kommer til å fortsette denne saken, sier hun.

FORTVILER: Flere av støttespillerne til Vasquez reagerer med fortvilelse etter at det ble kjent at dommen blir stående. Foto: REUTERS / Jose Cabezas / NTB Scanpix
FORTVILER: Flere av støttespillerne til Vasquez reagerer med fortvilelse etter at det ble kjent at dommen blir stående. Foto: REUTERS / Jose Cabezas / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!