Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssikkerhet og kvalitet

HAUGESUND (Dagbladet): - A 12 er å betrakte som én gjenstand, forklarte Kripos-etterforsker Tore Per Bakken i sin polititerminologi. På lerretet så vi bilde av Birgitte Tengs' truse og strømpebukse filtret sammen. På bildet av Birgitte, slik hun ble funnet død, lå plaggene nede ved anklene hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Strømpebuksen var svart, ikke grønn, slik 20-åringen fra Karmøy fortalte i sin tilståelse. Og trusa og strømpebuksa var ikke trukket opp igjen, slik han fortalte Stian Elle fra Kripos.
  •  På flere punkter stemte ikke funn på Birgitte og på stedet der hun ble funnet med hva tiltalte forklarte i sin tilståelse. Kanskje får vi en troverdig forsikring om at slike hukommelsesfeil kan forekomme når de psykiatrisk sakkyndige skal forklare seg. Men sett i lys av alle de andre uklarhetene rundt skyldspørsmålet, styrket i hvert fall ikke aktoratet sin stilling i går.
  •  Tredje dag av saken i Karmøysund herredsrett gikk med til forklaringene til sauebonden som fant Birgitte død, til betjentene ved Avaldsnes lensmannskontor som sikret åstedet og til Kripos tekniske åstedsgransker, Tore Per Bakken, som presenterte sine funn og konklusjoner. Retten fikk også en første demonstrasjon av at politiet ikke har sjekket ut spor og ikke fulgt opp hypoteser som peker mot at andre enn fetteren til Birgitte kan være skyldig.
  •  Det gjorde inntrykk da forsvarer Arvid Sjødin spurte lensmannsbetjent Lars Grindheim om hvorfor en navngitt person som ga flere gale opplysninger om sine egne bevegelser i et tidlig avhør med denne betjenten, ikke er blitt fulgt opp under etterforskningen. Rapporten fra dette avhøret er blitt lagt til side som uten betydning, i et såkalt 0-dokument. Lensmannsbetjenten kunne ikke svare Sjødin, men henviste til sin overordnete som skal møte som vitne seinere.
  •  På flere måter er det som nå foregår i den provisoriske rettssalen i lokaler der Haugesunds avis tidligere holdt til, en illustrasjon på rettssikkerheten i Norge. Gårsdagen startet med et to timers lukket rettsmøte som behandlet påstanden fra statsadvokat Harald Grønlien om at et av rettens medlemmer måtte fratre på grunn av inhabilitet. Aktors påstand ble avvist av en enstemmig rett. Herredsretten er utvidet fra tre til fem medlemmer på grunn av sakens alvor, og forsterket med et ekstramedlem på grunn av sakens lengde. På grunn av sakens omfang har tiltalte fått oppnevnt to forsvarere. Foreldrene til Birgitte Tengs følger saken sammen med sin bistandsadvokat, oppnevnt av det offentlige.
  •  Når politiets og påtalemyndighetens arbeid ikke holder mål, blir rettssikkerheten satt på prøve. Birgitte Tengs-saken ble etterforsket i nesten to år. Det ble avhørt hundrevis av vitner og skrevet tusenvis av dokumentsider. Dersom det er gjort alvorlige feil under etterforskningen eller den har hatt for dårlig kvalitet, er retten avhengig av at dette blir avdekket under forhandlingene. Forsvarerne til den tiltalte 20-åringen har tydeligvis gått nøye og kritisk igjennom politiets arbeid. Slik sikrer forsvarerne at retten kan felle en rettferdig dom.
Hele Norges coronakart