Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssikkerhet på akkord

Før skulle rett være rett. Nå er domstolene på jakt etter en ny visjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG VIL I ALLE FALL ikke bli operert av en idealist», sa professor Tom Colbjørnsen. Som en akademisk Gordon «Greed is good» Gekko, forklarte professoren oss studenter at penger er det eneste ærlige motivet. Da veit du hvor du har folk. For har de også andre, og kanskje edlere, motiver lar de seg ikke beregne like enkelt - i alle fall ikke med kalkulator. Faget var «New Public Management» og temaet hvordan det offentlige kan lære enda mer av det private. Fordi det ikke allerede er nok privatisering, konkurranseutsetting, bestiller-utfører-modeller og internfakturering hos stat og kommune, trenger vi mer, mener professoren, som nå har blitt rektor på BI. Colbjørnsens gamle skole, Norges Handelshøyskole i Bergen, både utdanner og lærer av næringslivet. Tidsriktig nok har skolen en «virksomhetidé» og egne kjerneverdier. Under overskriften «5 kjerneverdier», lister de opp: Dyptpløyende og nyskapende, åpen og relasjonsbyggende, relevant og løsningsorientert, med høy integritet, mangfoldig og helhetlig.

DET ER LATTERLIG, men også alvorlig når det offentlige prøver å lære seg næringslivets språk. I sin «virusteori» beskriver professor Kjell Arne Røvik ved Universitetet i Tromsø hvordan språket bare er første tegn på at noe er i endring. For når det offentlige begynner å snakke om folk som kunder, er det ikke lenge før de også behandler dem som dårlige betalere. Som da administrerende direktør Jon Bolstad i Helse Førde stokket om på helsekøen, for å skaffe mer lønnsomme pasienter til ortopediklinikken sin. Eller da «bestillersjef» Sven Bue Berger i St. Hanshaugen bydel i Oslo måte legge ned et SFO-tilbud for funksjonshemmede, fordi «kundegrunnlaget ikke var godt nok.» For ikke å glemme UDI, som saboterte sin politiske ledelse fordi direktoratet hadde et «ensidig fokus på produksjon», ifølge det offentlige granskingsutvalget.

TIL UKA SAMLES domstolene i Norge for å finne fram til en felles visjon og sine verdier. De har allerede gjennomført en «omdømmeundersøkelse», også et verktøy fra næringslivet. Kynikere som Colbjørnsen kjenner naturligvis prisen på alt, men verdien av ingenting. Derfor bør de holdes unna domstolene. Vi har nok stykkpriser, har hørt nok om prosessøkonomi. Norske dommere ser allerede for mange personlige tragedier i jobben, så la dem slippe å høre Ingebrigt Steen Jensen snakke om «store hårete mål». Vi trenger ikke å døpe om dommeren fra administrator til administrerende. Næringslivet kan gjerne få komme inn i rettssalene, men det bør helst være ifølge med Økokrim.Heldigvis tar Colbjørnsen feil. For hvis alle bare lot seg motivere av penger, ville vi ikke hatt dommere i det hele tatt. Heller ikke statsadvokater. Da ville hele rettsvesenet bestått av godt betalte forsvarsadvokater. Det gikk greit å høre på en grisk professor. Jeg kunne også tatt sjansen på å bli operert av en idealistisk kirurg. La meg bare slippe å bli dømt av en dommer på akkord.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media