Rettsvesenet har rasistiske holdninger

Fem ganger så mange mørkhudede i fengsel i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mørkhudede blir fengslet fem ganger så ofte som hvite, mens latinamerikanere ender bak murene dobbelt så ofte som sine mer lyshudete landsmenn, viser nye tall hentet inn fra en gruppe for kriminell rettferdighet i USA.

– Slike tall reflekterer feilslåtte sosiale og økonomiske inngrep forsøkt for å redusere kriminaliteten., sier gruppas direktør Marc Mauer til AP.

Mauer mener også tallene tyder på at rettsvesenet har rasistiske holdninger.

Gruppen er basert i en tenketank i Washington DC og har funnet ut at statene i Midtvesten og i nordøst har det største skillet i antallet mørkhudede og lyse innsatte. I staten Iowa er det 13 ganger flere med mørk hudfarge i fengslene.

Vermont, New Jersey, Connecticut og Wisconsin fengsler mørkhudede over ti ganger oftere enn hvite. Gruppen har hentet inn tall blant annet fra Justisdepartementet.

Statene med minst forskjell er Hawaii, Georgia og Mississippi, der det er mellom to og 3.5 ganger så mange mørke fengslet.

Styrer av Iowa kriminelle og ungdomskriminelle justisetat Paul Stageberg, sier at statens store skille mellom antallet fengslede mørke og hvite, har sammenheng mellom stor fattigdom blant store grupper av den mørkhudede delen av befolkningen. Dessuten er utdanningsnivået lavere blant mørke enn hvite.

Connecticut, Massachusetts og Pennsylvania fengsler fire ganger så mange latinamerikanere som hvite, men gruppen sier at det er uvanligere å registrere som latinamerikaner i det amerikanske rettsvesenet.

Tallene ble lagt fram sammen med flere anbefalinger. Blant annet å revurdere føderal narkotikalovgivning og å gi dommere mer rom for å vurdere straffer, i stedet for å dømme de påbudte minimums fengselstidene.