Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettsvesenet i Kisangani slaktes i ny rapport

Sjokktilstander avslørt av internasjonal delegasjon.

DØDSDØMT: Etter å ha gått gjennom det de kaller en farse av en rettssak, ble Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. En ny rapport slakter det elendige rettsvesenet i Kisangani. 
Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix
DØDSDØMT: Etter å ha gått gjennom det de kaller en farse av en rettssak, ble Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. En ny rapport slakter det elendige rettsvesenet i Kisangani. Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Rettsvesenet i Kisangani i Kongo får hard medfart i en ny internasjonal rapport.

En delegasjon fra to verdensomspennende advokat- og dommerinstitusjoner besøkte i februar byen hvor Tjostolv Moland og Joshua French nylig ble domfelt for blant annet drap og spionasje.

Konklusjonen etter besøket var at svakhetene som herjer rettsapparatet i landet generelt, gjør seg ekstra gjeldende i Kisangani, skriver Aftenposten. Eksempler er utbredt korrupsjon, mangel på penger, dårlig sammenheng mellom rettinstansene og problemer med å få vitner og advokater til å stille opp.

- Stort hull

- Kisangani er et stort hull når det gjelder rettsvesen. Det er to ukers reise til Kinshasa og ingen elektronisk kommunikasjon med hovedstaden. Eneste mulighet til å nå landets høyeste domstol er via mobiltelefon, der nettet ofte ikke fungerer. Når man forsøker å holde en rettergang klarer man ikke å fremstille vitnene. Og kommer vitner uteblir gjerne rettergangen. Vi møtte en person som hadde reist i flere dager og som for 13. gang stilte opp for å vitne. Bare for å oppleve at rettssaken ble utsatt enda en gang. Man kan snakke om domstoler, men her er de i beste fall bare et ytre skall, sier svenske Christian Åhlund, som ledet delegasjonen.

Åhlund og hans folk valgte å se nærmere på Kisangani fordi det stort sett er hovedstaden Kisangani og de østlige delene av Kongo som så langt har fått støtte fra utlandet til å styrke rettsvesenet. Men delegasjonen vurderte også sivile og militære domstolene flere andre steder i landet.

Svekket av krig

Krig, kamp om naturressurser og mangel på dommere trekkes fram som årsaker til de mange problemene i rettsvesenet. En annen faktor er at høyere offiserer anser seg som overordnet dommere og rettsapparat, noe som truer domstolenes uavhengighet og underminerer folks tillit. Bedre blir det ikke av at Kongos egne militære styrker står bak tallrike brudd på menneskerettighetene.

Det er The International Bar Associations Human Rights Institute (IBAHRI) og The International Legal Assistance Consortium (ILAC) som står bak rapporten om rettsvesenet i Kongo.

Advokatforeningen i Norge skal ifølge Aftenposten overlevere rapporten til Utenriksdepartementet. 


(NTB)

 

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media