Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Returnerer til hjemlandet for første gang siden hun ble skutt

Malala Yousafzai returnerer til Pakistan.

HJEM TIL PAKISTAN: Fra torsdag til søndag skal fredsprisvinner Malala Yousafzai være i hjemlandet. Det er første gang siden hun ble skutt i hodet av Taliban. Foto: NTB scanpix
HJEM TIL PAKISTAN: Fra torsdag til søndag skal fredsprisvinner Malala Yousafzai være i hjemlandet. Det er første gang siden hun ble skutt i hodet av Taliban. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden Malala Yousafzai ble skutt av terrororganisasjonen Taliban i 2012, har hun bodd utenfor landet.

Nå melder BBC at hun torsdag skal besøke Pakistan for første gang siden hun ble forsøkt drept på en skolebuss som 15-åring.

Detaljer rundt reiseruta til den kjente menneskerettsaktivisten har blitt forsøkt holdt hemmelig «med tanke på følsomheten rundt besøket», sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Det er forventet at hun skal være i Pakistan i fire dager. I løpet av disse dagene skal hun møte statsminister Shahid Khaqan Abbasi.

LYKKELIG PAR: Thomas Nysted havnet på Forsvarets ammunisjons- og eksplosivryddeskole ved en pur tilfeldighet. Det var første steg mot utenlandsoppdrag. Mellom to av Afghanistan-turene møtte han Caroline, sin livs kjærlighet. Vis mer Vis mer

Ble skutt

9. oktober i 2012 ble den 15-årige skolejenta Malala Yousafzai skutt i hodet av Taliban utenfor skolen sin i Swat-dalen i Pakistan. Hennes «forbrytelse» var å være en forkjemper for at også jenter må få ordentlig skolegang.

Skuddene mot den pakistanske tenåringen fikk en hel verden til å reagere med sjokk og vantro. Folk gikk ut i gatene og demonstrerte til støtte for Malala, som var livstruende skadd. Etter uker på intensivavdelingen i Storbritannia etter den kritiske skuddskaden mot hodet, ble det klart at Malala ville overleve.

Siden ble hennes liv endret totalt. I 2014 fikk hun, sammen med Indiske Kailash Styarth, Nobels fredspris for kampen mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Hun er har mottatt en rekke priser og blir ofte invitert til internasjonale konferanser med politikere og andre menneskerettsaktivister, og hun har tidligere holdt taler for FN.

Bor i England

Siden juni 2013 har hele hennes familie bodd i Birmingham i Storbritannia. Det var også der hun begynte på skole.

20-åringen studerer i dag ved Universitetet i Oxford.

Ti menn ble dømt til livstid for angrepet på Malala.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!