<strong>DØMT:</strong> Den returnerte IS-krigeren Mubashir Qadar ble torsdag dømt for brutalt drap på en mann under et gjengopprør. Foto: Politiet
DØMT: Den returnerte IS-krigeren Mubashir Qadar ble torsdag dømt for brutalt drap på en mann under et gjengopprør. Foto: Politiet Vis mer

Returnert IS-kriger dømt for brutalt drap i Sverige

Synes han fortjente en medalje for drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 2013 var Mubashir Qadar blant de første unge svenskene som reiste fra Örebro til Syria for å slutte seg til terrorgruppa IS i Syria. Det samme gjorde hans tre brødre.

To av dem antas å ha omkommet i krigen, mens han selv returnerte til Sverige med store ryggskader for noen år siden, ifølge SVT. Oppholdet i Syria fikk ikke noe juridisk etterspill for Qadar.

Torsdag ble han dømt til 15 år og 10 måneders fengsel for et brutalt drap som ble begått i fjor sommer, melder Expressen.

Hugget i hodet med saks

På kveldstid 3. juli oppsto en skuddveksling i Vivalla i Örebro mellom to kriminelle gjenger. En av gjerningsmennene bak angrepet ble alvorlig skadet. Den andre ble skutt i beinet, men løp etter det siste offeret og avløste tre nye, dødelige skudd.

Sistnevnte kom seg unna stedet og tok seg til sykehuset, mens hans skadde «partner» ble angrepet av det som blir beskrevet som en lynsjemobb.

Ettersom hendelsen ble fanget på film, har politi og påtalemyndighet lykkes å få oversikt over den kaotiske situasjonen. Filmen ble vist bak lukkede dører i Örebro tingrett, der man fikk se hvordan mobben angrep den skadde mannen, skriver Aftonbladet.

- Dette er særlig grov mishandling, som er svært ubehagelig å se på. De sparker og slår ham med automatvåpen, en revolver og en MC-hjelm, og de hugger han gjentatte ganger i hodet med en saks, har aktor Krister Petersson tidligere sagt til avisa.

Krevde medalje

Qadar var en av dem som deltok i angrepet. I avhør har han innrømmet at han hugget den 20 år gamle mannen flere ganger i hodet med en saks.

Han har også sagt at han fortjener en medalje for sin innsats.

Han har derimot nektet straffskyld, og sagt at han ikke mente å drepe mannen, men at han gjorde det for å hindre ham fra å skade enda flere.

Tingretten hadde imidlertid et annet syn på saken. De legger blant annet vekt på et vitne som skal ha forklart at Qadar uttalte ordene «drep ham, drep ham» under angrepet.

I tillegg til Qadar sto fire andre menn tiltalt i saken. En 32 år gammel mann ble dømt til 13 år og 10 måneders fengsel, en 22-åring i samme gjeng fikk 5 år og 10 måneders fengsel, og en 17 år gammel gutt, som var 16 da hendelsen fant sted, ble dømt til 11 måneders tvunget helsevern.

En 20-åring som var mistenkt for å ha skutt og drept en 22-åring i angrepet ble frikjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer