Reuters: - Snowden flyr til Venezuela

Fløy til Moskva i dag, skal ha fått løfter om asyl i «et demokratisk land».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selvstyremyndighetene i Hong Kong bekreftet i formiddag at Edward Snowden har forlatt Hong Kong og vil lande i Moskva søndag ettermiddag.

Ifølge The South China Morning Post forlot Snowden Hong Kong 1055 lokal tid, etter å ha oppholdt seg på flere skjulesteder i Hong Kong den siste tiden. Aerofot-flyet med Snowden ombord tok av 1055 lokal tid fra Chep Lap Kok flyplassen i Hong Kong.

Flyet - Aeoroflot SU213 -  skal etter planen landet på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva klokken 1715 russisk tid. Julian Assange har søndag ettermiddag gitt et intervju til Sydney Morning Herald der han oppgir at Wikileaks hjalp Snowden å flykte.

- Jeg har stor sympati med ham, sier Assange.

- Han lander i Moskva klokka 17 og blir møtt av diplomater fra landet som skal bli hans endestasjon.

Piratpartiet - Skal til Norge Det spekuleres i formiddag heftig om hvor Snowden er på vei:

Mark Felsenthal, Reuters' korresondent i Det hvite hus, melder ved 1455-tida at Snowden har billett på flyet fra Moskva til Havana på mandag, og at han derfra flyr videre til Venezuela. Felsenthal siterer kilder i flyselskapet Aeroflot på dette.

Samtidig påstår organisasjonen Piratpartiet på sin Twitter-konto at Snowden skal mellomlandet i Norge på vei fra Moskva til Island. Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at de ikke har hørt noe om dette.

Piratpartiet gjentar påstanden overfor Dagbladet:

- Vi reiser til Gardermoen klokka 19 for å møte Snowden. Han flyr videre til Reykjavik 2155, sier sentralstyremedlem Tale Haukbjørk Østrådal til Dagbladet.

Rykter Hun har ingen dokumentasjon som kan underbygge påstandene.

- Jeg har alt bare muntlig. Jeg har ikke noe jeg kan videresende. Det første jeg tenkte var også at det var helt søkt. Men nå skjer det, så da får vi kjøre på.

Det ankommer et fly fra Moskva klokka 1925 i kveld, og det går et fly fra Gardermoen klokka 2155.

På sin Twitter-konto skriver Piratpartiet at leder Øystein Jakobsen selv skal møte den amerikanske varsleren når han lander søndag
Partiet hevder også dette overfor TV 2 og NRK.

Hvorfor Snowden skulle mellomlandet i et i utgangspunktet USA-vennlig land som Norge er høyst uvisst, og påstandene fra Piratpartiet er ikke bekreftet av andre enn dem selv.

Til Cuba? South China Morning Post, som har et godt forhold til Snowden, hevder at han ikke skal bli værende i den russiske hovedstaden. Mye tyder på at han skal videre til Island eller Ecuador, mener avisa.

Og ved 11-tida norsk tid melder Reuters at Wikileaks har hjulpet Snowden med å få asyl i «et demokratisk land». Tidligere har Wikileaks opplyst at de kan hjelpe Snowden å få komme til Island, der de selv har hatt en trygg havn.

Men ved 1140-tida melder islandske RTE at Aeroflot bekrefter at Snowden har billett til Cuba. Aeoroflot skal ha bekreftet at det finnes en billett til Cuba via Moskva i Snowdens navn. Også russiske Interfax hevdet dette - men har nå oppdatert sin melding med at Cuba skal være en mellomlanding før endelig stopp i Venezuela.

Dermed hersker det salige kaos rundt hvor Snowden egentlig er på vei.

Den russiske ambassaden i Beijing ville verken bekrefte eller avkrefte informasjonen om Snowden befinner seg på flyet til Moskva. Det russiske konsulatet i Hong Kong ville ikke gi noen kommentar.

Massive avsløringer Det sjokkerte en hel verden da detaljer om president Barack Obamas omfattende overvåking av vanlige mennesker kom fram i begynnelsen av juni.

Edward Snowden - IT-ekspert, tidligere CIA-ansatt og før det igjen ung mann med ambisjoner om en militærkarriere - sto så fram i The Guardian og Washington Post og opplyste at det var han som sto bak avsløringene.

Det utløste klappjakt på varsleren, som ble fordømt av Obama og fortsatt jages av FBI. Han rømte til Hong Kong, men har nå forlatt landet.

Mandag avslørte Snowden at Storbritannia skal ha avlyttet og spionerte på utenlandske diplomater under et toppmøte i London i 2009. Etaten varsleren da tok for seg var etterretningsorganisasjonen GCHQ - Government Communications Headquarters.

Hacking Fredag hevdet Snowden at han kan dokumentere hvordan britiske myndigheter har lagret telefonsamtaler, e-poster, Facebook-innlegg og Internett-logger fra vanlige mennesker, og overlevert disse til USA.

The Guardian har fått tilgang til en rekke dokumenter som underbygger Snowdens nye påstander.

Seinest i dag offentliggjorde Snowden nye påstander, om at USA hacket kinesiske mobiler og tyvtittet på en mengde tekstmeldinger.

Mens avsløringene har pågått har USA ifølge Washington Post i all hemmelighet utferdiget en siktelse mot 29-åringen, som tidligere jobbet for etterretningsorganisasjonene CIA og NSA.

Dagbladet kommer med mer.