ØDELEGGELSER: De kraftige kampene som har rast i Fallujah har satt kraftig spor etter seg. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB scanpix
ØDELEGGELSER: De kraftige kampene som har rast i Fallujah har satt kraftig spor etter seg. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB scanpixVis mer

Reuters: 250 IS-krigere drept ved Fallujah

Kan være et av de mest dødelige angrepene mot IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanskledede militærkoalisjonen har drept minst 250 IS-krigere i nye luftangrep sør for den irakiske byen Fallujah, hevder amerikanske tjenestemenn overfor Reuters.

En av tjenestemennene siterer en foreløpig rapport som forteller at minst 250 mistenkte krigere er drept, og at 40 av ekstremistgruppens kjøretøyer er ødelagt.

Om tallene bekreftes, vil luftangrepene være blant de mest dødelige mot IS i løpet av én dag.

Tjenestemennene snakker mot løfte om anonymitet og understreker at tallene kan bli endret.

IS står bak

Angrepet på IS-krigerne er det siste i en serie kraftige tilbakeslag for kalifatet. Men selv om IS møter kraftig motstand på hjemmebane, har det ikke minsket bekymringene for IS-angrep andre steder i verden.

Tidligere i år sa Anne Stenersen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til Dagbladet at konsekvensene av at IS svekkes i Irak kan bli en fortsettelsene av angrepene på Europa, som i Paris og Brussel.

Tyrkias statsminister sa allerede natten etter det dødelige angrepet i Istanbul, som tok livet av minst 42 og skadet nesten 150, at det var sannsynlig at IS stod bak.

CIA-sjef John Brennan sa under et møte i Washington onsdag at angrepet bar alle kjennemerkene til et typisk IS-angrep, og at man har en lang vei å gå før man har fått bukt med terrororganisasjonen.

- Jeg mener vi har gjort store framskritt sammen med våre koallisjonspartnere i Syria og Irak, der mesteparten av IS-medlmenne nå holder til. Men IS' evne til å fortsette å spre sitt budskap, samt å oppfordre til, og utføre, angrep, gjør at jeg tror vi fortsatt har en vei å gå før vi er i stand til å si at vi har gjort betydelige framskritt, sier Brennan.

Befridd Fallujah

Tidligere denne uken erklærte en høytstående leder i den irakiske hæren at Fallujah var befridd fra IS etter en flere uker lang militæroffensiv.

- Den er nå avsluttet og byen er fullstendig frigjort, sa generalløytnant Abdul-Wahad al-Saadi.

IS tok kontroll over Fallujah i januar 2014.

Totalt er over 3,3 millioner irakere drevet på flukt etter at IS krysset grensen fra Syria i 2014. IS har fortsatt kontroll over Iraks nest største by, Mosul, som ligger nord i landet.