Reuters: 90 prosent sjanse for Clinton-seier

Hillary Clinton har 90 prosent sjanse til å vinne presidentvalget i USA, ifølge en beregning gjort av Reuters og Ipsos.

FAVORITT: Hillary Clinton fikk med seg artisten Katy Perry og samlet nærmere 15000 velgere i Philadelphia i staten Pennsylvania tre dager før valget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FAVORITT: Hillary Clinton fikk med seg artisten Katy Perry og samlet nærmere 15000 velgere i Philadelphia i staten Pennsylvania tre dager før valget. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sannsynlighetsberegningen som ble publisert kun få timer før valglokalene åpner, gir Clinton omtrent samme odds mot rivalen Donald Trump som uken før.

Det eneste som kan vippe utfallet over i Trumps favør er ifølge Reuters en lite sannsynlig kombinasjon av valgdeltakelse blant hvite, svarte og velgere med latinamerikansk bakgrunn i seks eller sju stater.

Undersøkelsen viser en oppslutning på 45 prosent på landsbasis for Clinton, mot 42 prosent for Trump.

SISTE TALE: Under Hillary Clintons aller siste tale for velgerne i Philadelphia dagen før det amerikanske valget, takket hun familie og støttespillere, og gav velgerne en siste oppfordring om å bruke stemmeretten. Video: CNN Vis mer

Langt viktigere er det at Clinton antas å sikre seg 303 valgmannsstemmer, mens Trump ender på 235.

Det er valgmannskollegiet som formelt utnevner presidenten, og det kreves minst 270 av de 538 valgmennene for å sikre valgseieren.

Det er spesielt vippestatene Florida, Michigan, North Carolina og Ohio som pekes ut, og hvor kampen er for jevn til at det er mulig å spå utfallet. I tillegg kommer Pennsylvania, der Clinton leder med tre prosentpoeng.

Valgmennene er fordelt slik at delstatene har like mange valgmenn som de har kongressmedlemmer.

I tillegg har hovedstaden Washington tre valgmenn – like mye som de minste statene – selv om Washington ikke er representert i Kongressen.

(NTB)