Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reuters: Får legehjelp fra Kina

Nyhetsbyrå hevder at Kina har sendt medisinske eksperter til Nord-Korea for å rådgi Kim Jong-un.

LEGEHJELP: Nyhetsbyrået Reuters hevder at Kim Jong-un får legehjelp fra Kina. I den siste tida har det versert flere rykter om at Kim ikke er i toppform. Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP / NTB scanpix
LEGEHJELP: Nyhetsbyrået Reuters hevder at Kim Jong-un får legehjelp fra Kina. I den siste tida har det versert flere rykter om at Kim ikke er i toppform. Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP / NTB scanpix Vis mer

Den siste tida har det sivet ut flere rapporter fra det svært stengte landet Nord-Korea om at deres leder Kim Jong-un kan være alvorlig syk.

Til å begynne med var det hans uteblivelse fra den viktige markeringen 15. april, som er fødselsdagen til hans bestefar, Nord-Koreas mangeårige diktator Kim Il-sung, som gjorde at enkelte ante at noe ikke var som det skulle.

Kim hadde heller ikke blitt sett i offentligheten på flere dager.

KIM JONG-UN: President Donald Trump sier at han ikke tror på ryktene om at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er syk, og skylder på feilaktige opplysninger. Video: CNN Vis mer

Kinesiske leger

Så ble det hevdet at han hadde fått behandling for hjerte- og karsykdommer, før CNN presenterte opplysninger, basert på etterretningskilder, om at tilstanden for den nordkoreanske lederen var svært alvorlig og at han skal ha blitt operert 12. april.

Fredag skriver nyhetsbyrået Reuters at Kina har sendt en gruppe medisinske eksperter til Nord-Korea, for å komme med råd vedrørende Kims helse.

Nyhetsbyrået sier at de ikke har klart å fastslå hva reisen til de kinesiske ekspertene sier om Kims helse.

Angrep CNN

Diktatorens helse er også et storpolitisk anliggende, og dermed var det helt naturlig at Trump ble spurt om Kims helsetilstand under en av hans daglige coronapressekonferanser onsdag denne uka.

Trump bekreftet at han hadde fått med seg meldingene om Kims dårlige helse, men gjentok flere ganger at han ikke visste om det stemte eller ei.

- Vi vet ikke. Jeg har hatt et veldig godt forhold med ham. Jeg kan bare si dette: Jeg ønsker ham vel, fordi hvis han er i en slik type tilstand som rapportene sier, som nyhetene melder om, så er det en alvorlig tilstand, sa Trump, som dagen etter hadde endret mening.

- Jeg tror ikke det er sant, og jeg håper ikke det er sant.

Trump sa samtidig at han hadde hørt at gamle dokumenter var bakgrunn for ryktene om Kims helsetilstand, og han anklaget samtidig CNN for å stå bak ryktene.

Det er likevel ingen hemmelighet at Kim lider av overvekt, diabetes og har hjerteproblemer.

CORONA: Under sin daglige pressekonferanse om coronaviruset natt til onsdag 22. april, får president Donald Trump spørsmål om Kim Jong-uns helsetilstand. Video: CNN Vis mer

Hjerte- og karsykdommer i familien

Spekulasjonene rundt hans dårlige helse har blitt forsterket av at Kim røyker mye, tilsynelatende har lagt på seg mye siden han tok over makten, samt familiens historie med hjerte- og karsykdommer.

Foreløpig er det ikke godt å slå fast med sikkerhet i hvilken form diktatoren i Nord-Korea er i. Hans helsetilstand er nærmest å se på som en statshemmelighet.

Kinesiske leger skal ha vært i Nord-Korea for å gi pleie til lederen i landet tidligere også. Da Kims far, Kim Jong-il, fikk et slag i 2008, skal kinesiske leger ha vært involvert i behandlingen.

Kim har også tidligere forsvunnet fra offentligheten lengre perioder. I 2014 var han borte godt over en måned.

Da han dukket opp igjen gikk han med stokk, og det ble seinere bekreftet at han hadde operert bort en cyste i foten.

Har sendt diplomatiske brev

Media i Nord-Korea har så langt ikke kommet med noen opplysninger om Kims helse. De statlige mediene skrev nylig at Kim i det siste har sendt diplomatiske brev, blant annet til Syrias Bashar al-Assad, men de har ikke gitt helseopplysninger eller hatt noen bilder av Kim, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

Også Donald Trump sa for ei uke siden at han nylig fikk et brev fra diktator Kim.

Sørkoreanske tjenestemenn sier at de ikke har plukket opp tegn som tilsier at det skal være noe galt med Kims helse.

De påpeker at Kim har forsvunnet fra offentligheten også tidligere, så seint som tidligere i år, da han var «borte» fra offentligheten i 21 dager.

Kim oppholder seg antakelig i en «lokal region» utenfor hovedstaden Pyongyang. Enkelte medier har også påstått at Kim kan være i den østlige kystbyen Wonsan, for å unngå coronaviruset, som Nord-Korea hardnakket påstår de ikke har et eneste tilfelle av.

Nord-Korea har ikke hatt for vane å direkte tilbakevise rykter om Kims helse, men har vanligvis gått ut med bilder som antyder at han er i god form.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!