Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reuters: Rapport viser at Nord-Korea ikke har avsluttet atomprogrammet

En konfidensiell FN-rapport konkluderer med at Nord-Korea ikke har avsluttet sitt atom- og missilprogram, ifølge Reuters.

IKKE AVSLUTTET: En FN-rapport skal konkludere med at Nord-Korea ikke har avsluttet sitt atomprogram. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB scanpix
IKKE AVSLUTTET: En FN-rapport skal konkludere med at Nord-Korea ikke har avsluttet sitt atomprogram. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten skal ha blitt jobbet med i seks måneder før den ble overlevert FNs Nord-Korea-komité fredag kveld.

«Har ikke avsluttet atomprogrammet»

«Nord-Korea har ikke avsluttet sitt atom- og missilprogram og motsetter seg fortsatt Sikkerhetsrådets resolusjoner gjennom en kraftig økning i ulovlig overføring av petroleumsprodukter fra skip til skip, samt gjennom overføring av kull til sjøs i 2018», står det i den 149 sider lange rapporten, ifølge Reuters.

Ifølge rapporter samarbeider Nord-Korea med Syria, og personer som har jobbet med Nord-Koreas missilprogram skal ha besøkt Syria i 2011, 2016 og 2017.

«Det forbudte militæret samarbeidet med Syria har fortsatt med uforminsket styrke», heter et i rapporten.

I tillegg skal Nord-Korea ha forsøkt å selge våpen til Houthi-militsen i Jemen. Et land, som ikke er navngitt i rapporten, viste ekspertene bak rapporten et brev, datert 13. juli 2016, der en Houthi-leder inviterer Nord-Korea til et møte i Damaskus «for å diskutere temaet om å overføre teknologi og andre saker av felles interesse».

Rapporten kommer samme dag som USA utenriksminister, Mike Pompeo, nok en gang har gitt uttrykk for at han er helt overbevist om at nordkoreanerne har planer om å legge sitt atomprogram på is, skriver nyhetsbyrået AP.

- Kim har forpliktet seg til atomnedrustning. Verden krevde det i FNs sikkerhetsråds resolusjoner. I den grad de fremdeles opptrer på en måte som er uforenelig med dem, så bryter de med en eller begge resolusjonene, men vi ser at vi fortsatt har muligheter til å oppnå det resultatet vi leter etter, sa Pompeo, som er i Singapore der han skal delta på en sikkerhetskonferanse med flere asiatiske utenriksministre.

Noe seinere fredag, under et intervju med Channel NewsAsia, var Pompeo enda mer optimistisk.

- Vi er sikre på at Kim vil ruste ned, sa Pompeo.

Advarer Kina og Russland

Under møtet i Singapore skal også Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho være til stede, men det er ikke kjent om Ri og Pompeo skal møtes på tomannshånd.

I forkant av møtet, som begynner lørdag kveld, advarer Pompeo Russland og Kina mot brudd på FNs sanksjoner mot Nord-Korea. Utenriksministeren sier at Trump-administrasjonen vil se med alvor på enhver handling som bidrar til å redusere presset på Nord-Korea, som har forpliktet seg til en fullstendig atomnedrustning.

Samtidig sier Pompeo til pressen at amerikanske myndigheter har nye, troverdige opplysninger om at Russland har brutt FNs sanksjoner ved å samarbeide med nordkoreanske selskaper og gi arbeidstillatelse til nordkoreanske arbeidere.

Fredag har USA bedt om nye FN-sanksjoner mot en nordkoreansk banksjef, en russisk bank og et kinesisk selskap. De øvrige FN-landene har til 10. august på å motsette seg sanksjonene.

- Utvikler nytt missil

Tidligere denne uka skrev Washington Post at amerikansk etterretning tror Nord-Korea er i ferd med å utvikle nye missiler.

Kilder med kjennskap til etterretningsinformasjon opplyste til avisa at det trolig utvikles minst ett interkontinentalt missil av typen Hwasong-15 ved et anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang.

Det var ved dette anlegget Nord-Koreas første interkontinentale missil med en rekkevidde til å nå USA ble produsert, det ene av dem en Hwasong-15.

Amerikansk etterretning mener satellittbilder fra Sanumdong kan tyde på at ett eller to missiler av samme type nå er i produksjon.

Fikk brev fra Kim

Denne uka omtalte også president Donald Trump Kim i pene ordelag, etter at Nord-Korea lot USA hente hjem levninger av falne krigere fra Koreakrigen.

Samtidig avslørte Trump at han og Kim har holdt kontakten siden toppmøtet i Singapore.

«Takk til formann Kim Jong-un for at du holdt ditt ord og startet prosessen med å sende hjem levningene av våre flotte og elskede falne. Jeg er ikke overrasket over at du gjorde denne flotte tingen. Og, takk for ditt hyggelige brev - jeg ser fram til å se deg snart», tvitret Trump.

Trumps pressetalskvinne Sarah Sanders bekreftet samme dag at Trump hadde fått et brev fra Kim.

- Han fikk et brev. Det er ikke satt noen dato for et nytt møte. Vi er åpne for den diskusjonen, men det er ikke planlagt et møte. Vi har svart formann Kims brev - presidenten har gjort det - og brevet vil bli levert snart, sa Sanders.

Hun ønsket ikke å si noe om innholdet i brevutvekslingen utover at brevene «adresserer forpliktelsene fra deres felles uttalelse fra Singapore-møtet».

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un skrev i juni under på en avtale som skal sikre en fullstendig atomnedrustning i Nord-Korea.