Rev masken av drapsmannen

Robert Steinhäuser (19) ville drepe flere enn de 16 som ble funnet i gangene og klasserommene på Gutenberg Gymnasium i går. Blodbadet ble avsluttet da en lærer gikk bort til drapsmannen og rev av ham masken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19-åringen var medlem av Erfurts skyteforening og av politiets egen sportsforening. Han hadde bæretillatelse for våpnene han brukte da han kaldblodig siktet på og drepte lærere og to medelever på skolen. Til sammen ble 13 lærere, én politimann og to elever drept i blodbadet.

Sannsynligvis gikk drapsmannen ganske direkte opp trappa mot lærerværelset. Det var lærerne han ville drepe.

Henrettet

Flere av de døde ble funnet i toalettbåsene. De hadde prøvd å gjemme seg i båsene ved å stå på do-lokkene, men ble skutt gjennom dørene. Andre ble henrettet med skudd gjennom hodet.

Alle ofrene ble drept med pistol. Til sammen drepte han de 16 ofrene med rundt 40 skudd. Men politiet fant 500 skudd gjemt i en veske på et toalett på skolen, nok til å drepe de fleste elevene og lærerne ved Gutenberg Gymnasium, som har 7-800 elever mellom 10 og 19 år.

En historielærer skal ha stoppet Steinhäuser fra å drepe langt flere. Ifølge vitner gikk læreren bestemt bort til den bevæpnede drapsmannen og dro den svarte masken av ham, skriver magasinet Focus. Deretter snakket han til 19-åringen:

- Robert, dette har ingen mening lenger. Men du kan skyte meg.

Steinhäuser skal ha reagert med å svare:

- Jeg har ikke lyst mer.

Deretter skjøv læreren drapsmannen inn i et klasserom og lukket døren. I klasserommet rettet 19-åringen pistolen mot seg selv og tok livet av seg. Det står ingenting om læreren overlevde.

Livsglad og smart

Gutten ble utvist av skolen for noen uker siden fordi han hadde forfalsket sykemeldingen sin. I fjor strøk han på eksamen, men fikk en sjanse til. I stedet forfalsket han flere sykmeldinger og papirer for å slippe unna prøver.

Til slutt sa skolen stopp. Men flere tyske medier melder at Robert ikke fortalte hjemme at han var utvist.

Han møtte opp igjen på skolen mens medelever og kamerater hadde eksamen. Han var kledd i sorte klær, sorte hansker og sort lue. Da politiet kom til skolen litt over klokka 11, hadde Steinhäuser sannsynligvis allerede tatt livet av mange av de døde.

Avisa Bild skriver at drapsmannen advarte venner og kjente med SMS-meldinger og mail i forkant av massakren. Han ba dem om å ikke gå på skolen på fredag.

Venner av Robert beskriver ham overfor tysk tv som åpen, livsglad og intelligent. Han hadde et dårlig forhold til begge foreldrene, men bodde bare sammen med moren. Hun er sykepleier, mens faren jobber i selskapet Siemens.

Steinhäuser ville gjerne være midtpunkt og sa at han hadde lyst til å bli kjent, slik at alle visste hvem han var. Det at vennene fikk ta eksamen og få de nødvendige papirene for å komme videre i livet, mens han selv ikke fikk noen mulighet, kan ha fått det til å klikke for ham.

I fjor var han håndballkeeper på SSV Erfurt-Nord. Lagkameratene beskriver ham som en type som ikke tok mye initiativ, men som for det meste bare var med.

SORG:</B> En nonne tenner lys for de døde i katedralen i Erfurt. Byen med 200 000 innbyggere er i sjokk.
DRAPSMANNEN:</B> Robert Steinhäuser beskrives som en livsglad gutt med behov for å være i sentrum. Han kom i mange konflikter med lærerne og strøk til eksamen i fjor.
BLOMSTERHAV:</B> 17 mennesker mistet livet i skolebygningen i går. Over en av inngangsdørene står visdomsordet «Lære for å leve».
BLODIG:</B> Politiets etterforskere går gjennom skolen rom for rom for å se etter spor. De har funnet lik overalt.