REV NED FLAGGET: En demonstrant byttet ut det nederlandske flagget med det tyrkiske i dag. Foto: EPA / NTB Scanpix
REV NED FLAGGET: En demonstrant byttet ut det nederlandske flagget med det tyrkiske i dag. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Rev ned det nederlandske flagget på konsulat i Istanbul. Utvist minister raser mot «umenneskelig behandling»

Svært anspent etter kampanjenekt i Nederland. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom nyheten om at Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglus ble nektet landingstillatelse i Nederland.

Seinere ble Tyrkias familie- og sosialminister Fatma Kaya stoppet av politiet bare 30 meter fra konsulatet i Rotterdam før hun ble utvist fra landet.

Hendelsene har ført til store demonstrasjoner i både Nederland og Tyrkia i tillegg til en diplomatisk krise landene imellom.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har demonstranter i dag revet ned det nederlandske flagget på konsulatet i Istanbul. Bilder fra demonstrasjonene utenfor det nederlandske konsulatet viser en mann som tar ned det nederlandske flagget og erstatter det med et tyrkisk flagg. Det nederlandske flagget var oppe igjen etter rundt en halvtime, skriver Hurriyet Daily News.

- Umenneskelig behandling

Samtidig har Fatma Kaya kommet tilbake til Tyrkia hun kaller behandlingen hun fikk i Nederland for «umenneskelig».

- Behandlingen fra nederlandske myndigheter var umenneskelig. Våre mest grunnleggende behov var ikke dekket, sa hun på en pressekonferanse på Attatürk-flyplassen i dag.

Flere i staben hennes ble anholdt, før de ble deportert til Tyskland. Energiminister Berat Albayrak mener hendelsene viser «en skammens natt for europeisk demokrati».

Utvisningen førte til store demonstrasjoner i Rotterdam. Der skal demonstranter ha kastet flasker, for så å angripe politibiler, før politiet brukte vannkanoner for å bryte opp folkemengden.

Kampanjekrise

Bakgrunnen for krisen er at politikerne skulle drive valgkamp for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Nederland. Dette i forkant av en folkeavstemning i april der presidenten kan få utvidet makt, blant annet ved hjelp av tyrkere bosatt i andre land.

- Tyrkiske myndigheter har truet med sanksjoner. Det gjør det umulig å komme fram til en løsning. Av den grunn har Nederland gjort det klart at statsrådens landingstillatelse er trukket tilbake, skrev Nederlands statsminister Mark Rutte i en melding som vekket Erdogans vrede.

Tyrkias president har kalt nederlenderne for «nazi-etterkommere» og «fascister» for kampanjenekten.