Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rev talen i stykker: - Manifest av løgner

Donald Trump tok ikke Nancy Pelosi i hånda. Så rev hun sin kopi av talen hans i stykker.

USAs president Donald Trump holdt natt til onsdag sin årlige «State of the Union»-tale, om rikets tilstand.

Det ble, ikke uventet, en eneste lang hyllest om hvor mye han mener landet har vokst de åra han har vært president. Han hevdet i talen at USAs økonomi er sterkere enn noensinne.

- Inntektene går opp, arbeidsledigheten ned. USA vokser. Landet vårt er høyt respektert igjen, innleder Trump - til stående applaus fra den republikanske delen av salen.

Underveis og etterpå handlet imidlertid det meste om stemningen mellom ham og lederen for Representantenes hus - Nancy Pelosi. Den var tydelig dårlig.

RAKK FRAM HÅNDA: ... men ingen respons fra presidenten. Foto: NTB Scanpix/AP/Patrick Semansky
RAKK FRAM HÅNDA: ... men ingen respons fra presidenten. Foto: NTB Scanpix/AP/Patrick Semansky Vis mer

Rev i stykker talen

På CNNs TV-sending før talen, lurte ekspertene på hvordan stemningen mellom Trump og Demokratene ville være i lys av riksrettsprosessen mot ham.

Da han tok plass foran Kongressen, tok han imidlertid ikke Pelosi i hånda, selv om hun strakk den fram. Om han overså den eller ikke ønsket, er ikke kjent.

ISKALDT MØTE: Det var ikke noe varmt møte mellom Trump og Pelosi før State of the union-talen. Vis mer

Pelosi bekreftet tirsdag at hun ikke har snakket med presidenten siden oktober.

CNN skriver også at Pelosi mot slutten av talen rev i stykker den kopien hun skal ha fått før den skulle holdes. Ifølge ABC ble hun konfrontert med hendelsen på vei ut:

- Det var det mest høflige å gjøre, hvis man ser på alternativene. Det var en skitten tale, sier Pelosi.

- Manifestet av løgner som ble presentert på side etter side i nattens tale, burde være et kall til å gjøre noe for alle som forventer sannhet fra presidentden, skrev Pelosi i en uttalelse etter Trumps tale i natt.

Kledd i hvitt

Mens Trump talte, ble utsagnene hans møtt av storstilt jubel fra Republikanerne i salen. Demokratene, derimot, var mer avmålt og viste tydelig misnøye med enkelte av punktene i talen.

Ifølge presidenten er fattigdommen for enkelte grupper historisk lav, det er også arbeidsledigheten for enkelte grupper. I tillegg er ungdomsledigheten på bunnivå, sa Trump.

- Årene med økonomisk forfall er over. USA er sterkere enn noen gang, fortsatte han.

Høye børskurser ble også brukt til å forklare at USAs familier har det bedre enn de hadde da han tiltrådte for tre år siden.

- Sammenlignet med mange av dem som har hatt denne jobben før meg, holder jeg mine løfter. Vi gjør jobben vår, sa Trump.

I salen var en rekke Demokrater kledd i hvitt. Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa i forkant av talen at det er for å vise støtte for den pågående kampen for å oppnå likestilling for kvinner i hele landet. Det samme gjorde de i fjor.