Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reven Clemet

I et intervju i Kapital sier Kristin Clemet at folk hun møter tror de skal treffe Satan. Det er selvfølgelig galt. Statsråden er en rev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER TID for å pusse opp gamle slagord. For tida nynner jeg bare på ett fra kambro-silur, altså begynnelsen av 70-åra. Den gang marsjerte titusener av elever taktfast under slagordet: «Enhet lærer og elev! Bjartmar Gjerde er en rev!» Vi streiket og demonstrerte mot kirke- og undervisningsministerens planer om normerte prøver, dvs. det som i dag kalles nasjonale prøver. Vi vant den kampen. Og jeg har lagt merke til at Kristin Clemets navn har like mange stavelser som forgjengeren Bjartmar Gjerde. Her ligger det an til økologisk gjenbruk av et seierrikt slagord.

ARGUMENTENE mot slike prøver er de samme som på 70-tallet. Ikke fordi det handler om politisk nostalgi, men fordi den pedagogiske og sosiale effekten av nasjonale eller normerte prøver er uforandret. Prøvene vil over tid normere undervisningen i retning av skjemavennlig lærestoff og stemple skoler som gode eller mindre gode, uten hensyn til elevgrunnlaget eller andre faktorer. Derfor oppfordrer Elevorganisasjonen til boikott av prøvene. Målet er at boikotten skal svekke grunnlaget for hele tiltaket.

SOM GAMMEL elevpamp og opprører i skolen iler jeg til med gode råd. Boikott er bra, men det finnes enda mer effektive virkemidler. Vil dere sette Clemet sjakk matt, så publiser prøvene med fasit i god tid før den fastsatte datoen. Det var det vi i Elevorganisasjonens forløper, Norges Gymnasiastsamband, gjorde på begynnelsen av 70-tallet. Departementet skjønte - og det gjorde de rett i - at vi ville ha langsiktig tilgang til prøvene. De første gjenga vi i faksimile i organisasjonens avis som ble spredt i et opplag på 50 000. Etter det fikk planene om normerte prøver hvile i mer enn tretti år.

NORMERTE prøver var et viktig frontavsnitt i kampen mot rasjonalisering i skolen. Det sydet og kokte på de fleste av de vel 50 gymnasene som fantes den gang. Midt i 68-opprøret ville unge mennesker ikke bli normert eller tilpasset næringslivets antatte behov. Vi sa til og med nei til lørdagsfri fordi det ville gå utover humanistiske fag. Så rar var verden at det var mulig å samle flere tusen elever foran Bjartmars kontor i Oslo sentrum med krav om parallell utgivelse av lærebøker på nynorsk. Fra sidelinjen fikk opprøret begeistrede tilrop fra selveste Trygve Bull. At den berømte lektoren og politikeren alltid opptrådte i blådress med vest, var et passende kontrapunkt til langt hår og filler.

HVOR DYPT stakk opprøret? Kanskje ikke til den dypeste bunn. De fleste av opprørerne er i dag blant samfunnets støtter. Men opprør i skolen er uansett nødvendig når myndighetene vil svekke kvaliteter som ikke kan krysses av på et skjema. Selveste historien lærer oss at kampen mot nasjonale prøver kan vinnes. Derfor gjør jeg som Trygve Bull: heier fra sidelinjen. Men uten blådress.