Reven frøys fast i isen

Har stått slik i flere dager.

TRIST SLUTT: Den uheldige reven hadde trolig tenkt å spasere over Kilsfjorden og klatre opp på land ved en skråning - men av en eller annen grunn frøys den fast like ved land og døde. Foto: JANNECKE LANGVED
TRIST SLUTT: Den uheldige reven hadde trolig tenkt å spasere over Kilsfjorden og klatre opp på land ved en skråning - men av en eller annen grunn frøys den fast like ved land og døde. Foto: JANNECKE LANGVEDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke langt fra E18, på Kilsfjorden i Kragerø kommune, har en rev stått urørlig rett opp og ned i flere dager - den har rett og slett frosset fast i isen. Hvorfor er en gåte.

- Dette er veldig, veldig uvanlig, sier Espen Marker, rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, til Varden.

- Trodde det var en stokk Det var Jannecke Langved (49) og ei gruppe venner på tur som fant reven første nyttårsdag.

- Vi trodde det var en tømmerstokk, men jeg så jo hva det var da vi kom nærmere. Jeg har aldri sett noe liknende før, sier Jannecke til Dagbladet.

Også hun undrer seg over scenarioet.

- Kanskje den har kommet seg opp på land, men så sklidd ned skråningen og tilbake i vannet? Man kan jo se på bildene at den har is bare i deler av pelsen, sier hun.

- Uheldig Marker i Naturoppsynet tror også det dreier seg om en ulykke.

- Den har trolig vært uheldig, gått gjennom tynn is og blitt sittende fast. Det er jo sånt som skjer i naturen, sier han til Varden.

Han avviser at reven kan ha frosset fast bare ved å gå over isen; det er den for rask til.

Avviser ulykke Viltforsker ved institutt for naturforfaltning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås, Olav Hjeljord, har aldri sett lignende i sitt liv. Han er enig med Marker i Naturoppsynet, og mener at det er umulig at reven kan ha dødd stående.

LIKE VED LAND: Reven står rett opp og ned i isen bare én meter fra land. Foto: JANNECKE LANGVED
LIKE VED LAND: Reven står rett opp og ned i isen bare én meter fra land. Foto: JANNECKE LANGVED Vis mer

- Dette er bare rett og slett snålt at det ser ut som den har omkommet ved å bli frosset fast. Jeg har vanskeligheter for å tro at det ville latt seg gjøre, sier Hjeljord, som forklarer at alle dyr legger seg ned når de dør.

Kan ha blitt plassert - I tillegg tåler reven mye kulde og lave temperaturer, så reven i dette tilfellet skulle i utgangspunktet ha klart å komme seg over den elva uten noen store problemer, sier Hjeljord, som legger til at han tror reven kan ha falt ned fra en hylle over elva, eller ha blitt skutt og plassert stående i elva med vilje, og deretter ha frosset fast.

Det er store sjanser for at reven fortsatt står slik den ble funnet.

- Den sto der iallfall i går, sier Jannecke til Dagbladet.

MYSTERIUM: Hvorfor reven har frosset fast, er ikke brakt på det rene. Ifølge Espen Marker i Statens naturoppsyn er dette ekstremt uvanlig. Foto: JANNECKE LANGVED
MYSTERIUM: Hvorfor reven har frosset fast, er ikke brakt på det rene. Ifølge Espen Marker i Statens naturoppsyn er dette ekstremt uvanlig. Foto: JANNECKE LANGVED Vis mer