Revet bort foran vennene

TROMSØ/OSLO (Dagbladet.no): De elleve finske turistene skulle begynne påsken med å klatre i Lyngsalpene i Troms. To av dem ble tatt av et snøskred, og døde få timer seinere. Tre personer er lettere skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skredet gikk rundt klokka 09.00 i morges.

To av fjellklatrerne var livstruende skadd da de ble hentet ut fra området. Få timer seinere kom meldingen om at de døde i et ambulansehelikopter på vei til Regionsykehuset i Tromsø.

De to finnene var sammen med ni venner, og skulle klatre i Lyngsalpene i påska.

Fjellklatrerne hadde basen sin 1500 meter nedenfor snøskredet. De hadde tatt av seg skiene på vei oppover fjellet, og det gikk fotspor inn i raset.

Anestesilege Hans Morten Lossius var om bord i Sea King-redningshelikopteret som fraktet den ene skadde til Regionsykehuset i Tromsø.

- Da vi fløy inn mot rasstedet, så vi at det hadde gått flere småras i området tidligere, sier Lossius til Dagbladet.no.

Det var fint vær i området, og selve redningsoperasjonen var enkel.

- Det tok 15 minutter fra helikopteret var over ulykkesstedet til vi var ute igjen. En redningsmann og lege ble heist ned til den ene skadde. Helikopteret trakk seg litt ut, for å sørge for at legen fikk arbeidsfred, før det fløy inn igjen og hentet passasjeren, sier han.

Den andre skadde ble fraktet ned i dalen, og sendt til Regionsykehuset i Tromsø med luftambulanse. Det er fortsatt uklart hva som utløste raset.

Først kom meldingen om at venneflokken hadde kjørt på snøbrett, men opplysninger politiet fikk rett før klokka 13 tyder på at dette ikke stemmer. Politiet fikk også beskjed om at fem personer ble tatt av raset. Det tallet er usikkert klokka 13.00, og politiet vet ikke om raset tok flere personer.

En av personene som kom uskadd fra raset meldte fra til politiet.

- De var langt inne i fjellheimen, i et utilgjengelig området, sier politiavdelingssjef Stein Nilsen til Dagbladet.no.

Klokka 11.20 kom den første av de fem finnene som ble tatt av raset til RiTø. Personen var våken og lettere skadd, får Dagbladet.no vite fra overlege Gunnar Knutsen ved ortopedisk avdeling på RiTø.

Klokken 12.08 ankom person nummer to. Også han med lettere skader.

Klokka 13.00 var tre personer på vei til RiTø med ambulansehelikopter. En av disse var lettere skadd.

Skaidevarri ligger rett øst for Tromsø, rundt tre til fire mil inn i landet i luftlinje. Skáidevarri er et 1.158 meter høyt fjell inne ved Tyttebærdalen i Lyngen. Det var sol og pent vær da skredet gikk.

Rasfare

Rasfaren i området rundt Tromsø er stor etter at det har snødd den siste tida.

- Snøskredfaren er stor. Spesielt siden det også er en del vind, forteller Nilsen.

I helga gikk det to til tre ras i Tromsøområdet.

- En person brakk ankelen i et av disse rasene, sier Nilsen.

Et redningshelikopter fra Banak, Røde Kors, politi og hundeførere er satt inn i redningsaksjonen.

Politiet fikk meldingen 09.22, og Hovedredningssentralen for Nord-Norge ble varslet klokka 0928.

- Vi sendte et Sea King-redningshelikopter til stedet. Det var i Banak da vi fikk meldingen, og var framme ved Skaidevarri klokka 11.30, sa redningsleder Kjell Tennes til Dagbladet.no tidligere i dag.

SNØSKRED: To mennesker døde, og tre ble skadd etter raset i Skaidevarri-området.
PÅ PLASS:</B> Redningsmannskaper bærer bort et menneske fra raset i Lyngdalen i Troms i dag.