Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Revidert u-hjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Riksrevisjonen har gransket effektiviteten i deler av norsk bistand til Mosambik. Mosambik er et av Norges hovedsamarbeidsland og har de siste åra mottatt mange hundre millioner bistandskroner. Revisjonsrapporten er foreløpig. Utviklingsdepartementet og NORAD skal gi sine kommentarer før den endelige rapporten utarbeides, men utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson legger seg helt flat for de kritiske konklusjonene i den foreløpige rapporten. Hun sier at rapporten peker på svakheter som hun har vært kjent med ei tid. Bistandsministeren varsler gjennomgripende reformer i bistandsforvaltningen. Det er bra.
  • Riksrevisjonens hovedkonklusjon er at den bistanden som er gransket, bare i liten grad oppfyller den politiske målsettingen om at norsk u-hjelp skal hjelpe de fattigste. Ett eksempel er en utbygging av elektrisitetsforsyning der nettet er bygd og godt vedlikeholdt, men leverer strøm som er like dyr som norsk strøm. Det plasserer den langt utenfor rekkevidden til den fattige delen av Mosambiks befolkning og oppfyller dermed ikke hovedmålsettingen for norsk bistand.
  • Det er første gang Riksrevisjonen gjennomfører en såkalt forvaltningsrevisjon av bistand til et av Norges hovedsamarbeidsland. Også i dette lys er denne rapporten interessant. Norsk u-hjelp har vært evaluert på ulike måter og av høyst ulike instanser med svært varierende konklusjoner i åras løp. Riksrevisjonens tilnærming og metode virker som en tillitvekkende variant. Kritiske, men pålitelige revisjoner er et godt redskap både til å korrigere arbeidsmetoder og til å gjenopprette tillit til bistandspolitikken.
  • Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen var lynsnar til å ta Riksrevisjonens konklusjoner som en bekreftelse på Fremskrittspartiets kritikk av bistandspolitikken i sin alminnelighet. Det er en ny Hagen-tilsnikelse. Hagen er ikke interessert i å oppfylle Stortingets mål med bistanden, men å redusere og helst stanse den.