Revidert vel i havn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Finanskomiteen i Stortinget har bestått prøven med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. Utgangspunktet var ikke det beste, og fristelsene til partipolitiske markeringer kunne gått på bekostning av ansvarlighet. Det har i liten grad skjedd. Resultatet blir et opplegg med samme stramhet som regjeringen ønsket. Det er sjelden kost.
  • Revidert budsjett i vår inneholdt større avvik enn vanlig i forhold til statsbudsjettet. Grunnen er de automatisk økte utgiftene til folketrygden og at regningen for Kosovo-styrken må betales. Med våre enorme overskudd fra Nordsjøen kunne det vært fristende å betale regningene med oljepenger. Det har regjeringen og et stort flertall på Stortinget heldigvis avvist, og dermed kan vi unngå å få en enda større regning seinere i form av økte renter og arbeidsledighet. Slike enkle sammenhenger i økonomien ser det nå ut til at de fleste partiene har innsett. Det var på tide.
  • Driften av sykehusene ble vårens vinner. Det har blant annet skjedd på bekostning av investeringer som er utsatt til neste år. Komiteen har ikke tydd til kunstige løsninger i form av såkalte harry-penger. Nedskjæringene er reelle, og er spredt over et så bredt felt at de bør være til å leve med.
  • Regjeringen hadde ønsket en pakkeløsning med sentrumspartiene i Stortinget. Når det ikke gikk, blir budsjettet vedtatt ved såkalt slalåmkjøring. Det behøver ikke påvirke de framtidige samarbeidsforholdene, for behandlingen har ikke skapt ubotelige sår og bitterhet. Regjeringen vet at det bare er i samarbeid med sentrum den kan få vedtatt statsbudsjettet til høsten. Da er det viktig at det også finnes politisk klima for et slik samarbeid.
  • Gårsdagens rapport fra Statistisk sentralbyrå viser at norsk økonomi går godt. Selv med visse presstendenser og en liten renteøkning i vente, er utsiktene lyse. Det reviderte nasjonalbudsjettet vil ikke ødelegge dette bildet. Det kan bli verre til høsten. For da skal budsjettet for et valgår vedtas, og da kan det røyne på med politikernes edruelighet.