Revisjonens kritikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • To av de største offentlige prosjektene de seinere år får flengende kritikk av Riksrevisjonen. Samferdselsdepartementet kritiseres for at Stortinget fikk et for optimistisk bilde av lønnsomheten for Gardermobanen, og Helse- og sosialdepartementet får kritikk for manglende kontroll og styring med byggingen av det nye Rikshospitalet. Riksrevisjonen ledsager sin kritikk med en forhåpning om at forvaltningen lærer av de feilene som er påvist.
  • Det er vi ikke uten videre sikre på, for svarene fra dem som rammes av kritikken, viser få tegn til anger eller beklagelse. Snarere tvert imot: På Rikshospitalet sier de ansvarlige at det er Stortingets vedtak om endringer i planene for bygget som er årsak til rotet, og tidligere samferdselsminister Kjell Opseth mener at Riksrevisjonen tar feil.
  • Det siste er naturligvis mulig, for Riksrevisjonens kritikk av Gardermobanen har jo et sterkt islett av politikk i seg. Kritikken dreier seg om i hvilken grad prosjektet skulle være bedriftsøkonomisk eller samfunnsøkonomisk lønnsomt. De bedriftsøkonomiske beregningene var beheftet med stor usikkerhet bl a knyttet til forventningene om antall passasjerer. Siden toget ennå ikke er i drift, foreligger heller ikke fasit. Men Riksrevisjonen synes ikke usikkerheten kom tydelig nok fram i regjeringens dokumenter til Stortinget. Departementet svarer da også på Riksrevisjonens anmerkninger at det i etterkant kan være grunn til å spørre om usikkerheten er godt nok understreket.
  • Det er en viktig og riktig kritikk Riksrevisjonen er kommet med. Ingen er tjent med at offentlige byggeprosjekter påføres ekstrakostnader i forhold til det forutsatte. Overskridelser og forsinkelser på store byggeprosjekter er ikke noe ukjent fenomen, enten de er privat eller offentlig eid. Men overskridelser som skyldes overoptimisme for å sikre flertall, er dårlig politikk, og overskridelser som skyldes svak kontroll og oppfølging, er dårlig forvaltning. Begge deler bør man unngå i framtida. Om det da også foreligger grunnlag for et større felttog mot ansvarlige statsråder, er underlagt en helt annen logikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer