Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen

Revisor mener valpesalg og gaver fra mor kan motbevise Jensens overforbruk: - Dette hjelper ikke retten. Vi trenger faktum

Jensens forsvarerteam la fram revisorrapporten som de mener viser at Eirik Jensens forbruk går i null.

BESTRIDER AKTORAKTET:  Statsautorisert revisor Helge Bettmo arbeider for Eirik Jensen og hans advokat John Christian Elden (t.h) i straffesaken mot den tidligere politilederen. De har regnet på Eirik Jensens forbruk og mener han ikke hadde et særlig overforbruk.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BESTRIDER AKTORAKTET:  Statsautorisert revisor Helge Bettmo arbeider for Eirik Jensen og hans advokat John Christian Elden (t.h) i straffesaken mot den tidligere politilederen. De har regnet på Eirik Jensens forbruk og mener han ikke hadde et særlig overforbruk.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten mener Eirik Jensen (59) har hatt et overforbruk på 1,66 millioner mellom 2004 og 2013 og at pengene stammer fra bestikkelser fra hasjbaronen Gjermund Cappelen. Av tiltalebeslutningen går det fram at Jensen har mottatt 2,1 millioner kroner.

Forbruksanalysen av den tidligere politimannen er et av påtalemyndighetens mest sentrale bevis, men Jensens forsvarerteam mener forbruket går i null.

Statsautorisert revisor Helge Bettmo, la i dag fram rapporten som forsvaret mener viser at politimannen ikke har hatt et betydelig overforbruk.

Ikke sett i retten

Rapporten var ikke sett av retten, og det er knyttet stor spenning til hvordan revisoren kan ha en totalt annen oppfatning enn Spesialenhetens og Økokrims gransking.

Økokrim har i sitt regnskap regnet ut det de mener er overforbruket Jensen og hans tidligere samboer hadde hvert eneste år fra 2004 fram til 2012. Fra og med 2012 og 2013 bodde Jensen alene etter samlivsbrudd. Jensen-forsvaret og Bettmo mener det er feil å dra inn den tidligere samboeren inn i det samme regnskapet og at de to hadde atskilt økonomi.

Dette redegjorde Bettmo for i sin analyse. Mens Jensen og eks-samboeren skal ha hatt et forbruk på til sammen 35 millioner på disse år skal Jensens forbruk ha vært på 18 millioner.

Bettmo har så gått gjennom mulige inntekter for Jensen samt utgifter, og har gjort to forskjellige utregninger.

30 000 i minus

Den ene utregningen viser at Eirik Jensen har gått 30 799 kroner i minus av totalt 18 millioner kroner i løpet av ni år.

Den andre viser at han har gått 83 244 i pluss.

Blant annet legger Bettmo til grunn at Jensen kan ha sittet med 300 000 i arvede penger fra foreldrene fra da utregningen startet 1. januar 2004. Korrupsjonstiltalen mot Jensen og analysen går tilbake til 2004.

Samtidig mener han Jensen kan ha disponert 400 000 kroner mer enn det Spesialenheten legger til grunn i sin analyse.

Han mener for eksempel salg av båt til 270 000 og forsikringsutbetaling på 190 000 kan være blant pengene som ikke er medregnet.

Han la også til mulige inntektskilder for Jensen basert på samtaler med Jensen.

  • Dykkeroppdrag 15 - 30 000 per år
  • Forsikringsoppgjør for båt i Kristiansand: 20 000 kroner
  • Byggesett fra Halland Plast: Bygget opp og solgt for 250 000
  • Frimerkesamling i gave solgt for 40 000
  • Miniatyrbiler: To ganger 20 000
  • Salg av valper i Sverige: 52 000
  • Gaver fra mor til badet: 30 000
  • Forsikring etter å ha blitt påkjørt på jobb: 200 000

I revisorens regnskap omtales dette som «inngående balanse» og strekker seg til 400 000.

Samtaler med Jensen

Bettmo begynte sitt vitnemål - som det er satt av hele dagen til - med å redegjøre for hvordan han har jobbet.

- Jeg har tatt utgangspunkt i Spesialenhetens materiale, som har vært på to kasser. Ikke minst har jeg hatt samtaler med Eirik Jensen.

Han sier materialet er preget av mange kontanttransaksjoner, og at det er en utfordring at privatpersoner ikke fører regnskap. Han mener samtidig kontantanalysen påtalemyndigheten har lagt fram kan være misvisende.

- Den måten Spesialenheten har kommet frem til sin kontanstrømanalyse egner seg svært dårlig i en analyse som skal ta for seg en privatperson. Resultatet vil komme litt etter skjønn og innfallsmetoden, sier Bettmo.

Spesialenheten kritisk

Spesialenheten-aktor Kristine Schilling er kritisk til forklaringen til Jensen-revisoren.

- Har du noe dokumentasjon på inngående balanse på 400 000?

- Det er en skjønnsmessig vurdering av Jensens aktivitet med biler og båter og for eksempel forsikring. Det meste av disse postene er preget av at de ikke lar seg dokumentere fra enkeltbilag.


- Er det noe som tilsier at de pengene ikke kommer fra Cappelen?

- Jeg har selvfølgelig ingen indikasjoner på at noe som helst av dette har kommet fra Cappelen. Det handler om det Jensen har forklart og satt det ned på papir. Jeg har ikke funnet spor av valper, Cappelen eller dykkingen, sier Bettmo.

- Har du funnet noen valper i det hele tatt? spør dommer Kim Heger.

- Nei, jeg har ikke funnet noen valper.

- Konkluderer med en setning

Heger understreker at retten dermed ikke vet om Jensen har fått betalt for salg av valper, noe han har betegnet som eget inntektsgrunnlag.

- Dette hjelper ikke retten. Vi trenger faktum, sier dommeren.

Han stusser videre på at Bettmo konkluderer med at det ikke finnes spor av at Gjermund Cappelen har betalt Jensen.

- Vi har holdt på snart et halvt år og du konkluderer med én setning? spør dommeren.

Bettmo sier han har skrevet setningen selv, og innrømmer at den ikke var en del av mandatet.

- Gjennom de økonomiske analysene synes Eirik Jensen å ha penger nok til sitt forbruk. Det var ikke behov for en kilde til, sier revisoren.

- Du har tatt med opplysninger vi ikke kan verifisere, men utelukket én kilde, sier Heger om at mulig gave fra mor, valpesalg og forsikring er tatt med i beregningen.

- Tapte på bilsalg

Under Spesialenhetens framlegging av sine tall la de til grunn at Eirik Jensen over en tiårsperiode har tapt 1,27 millioner på kjøp og salg av biler. Dette tallet mener revisoren er for høyt. Han viste også til en MC-importør som fortalte i retten i dag at han fikk tak i ni motorsykler som Eirik Jensen fikk kjøpe for kostpris og kunne selge videre med stor gevinst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!