Revisor-sjef slakter Bogen

Administrerende direktør Per Hanstad i Den norske Revisorforening reagerer sterkt på det han oppfatter som ansvarsfraskrivelse fra daglig ledelse og styre etter konkursen i Sponsor Service.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ut fra det Terje Bogen har sagt, skulle man nesten tro at det er revisor som avlegger regnskapet i en bedrift, sier Hanstad og sukker. Revisorlederen påpeker at ledelsen og ikke minst styret har et betydelig ansvar for den situasjonen selskapet er brakt inn i.

- Det er slett ikke revisor som utarbeider selskapets regnskap. Det er det administrasjonen i selskapet som gjør. Deretter legges regnskapet fram for styret, som behandler og seinere avgir det. Deretter kommer revisor inn, sier han.

Ikke imponert

Hanstad har selv i 20 år vært revisor for børsnoterte selskaper. Han er ikke imponert over hvor hardt mange bedriftsstyrer jobber med regnskapene:

- Det blir stilt altfor få kritiske spørsmål, man stoler for mye på ledelsen og bruker for liten tid til å behandle regnskapene.

Hanstad mener at debatten rundt revisors rolle har gått av sporet, og viser til søndagens ledere i VG og Dagbladet som anbefaler revisorbransjen å revidere sin yrkesetikk.

- Altfor lettvint og unyansert. Det samme skjedde i Finance Credit. Man skylder på revisor fra dag én, mens styret toer sine hender, tordner han.

- Men har ikke revisor et ansvar for at regnskapene er korrekte?

- Selvfølgelig, men ennå vet vi svært lite om revisors håndtering av regnskapene i Sponsor Service. Når det gjelder Finance Credit, har ledelsen tilsynelatende ført alle bak lyset og operert med et regnskap som de ikke la fram for revisor.

Intet varsku

- Ifølge P4 skal revisorene i Sponsor Service ha deltatt på smøreturer til utlandet betalt av selskapet de reviderte. Uheldig?

- Personlig ville jeg nok ha tenkt meg svært godt om før jeg sa ja til en slik tur. I revisorloven er det intet absolutt forbud mot slike forhold, men man skal påvise en utrolig stor aktsomhet, sier Hanstad.

Han reagerer imidlertid ikke på at revisor i Sponsor Service også har mottatt honorar som rådgiver for selskapet.

- Omfanget som var listet opp i Aftenposten, ga iallfall ikke grunn for å rope varsku, sier han.

FÅR REFS: Terje Bogen.