Revisorer gransker sjefene i LHL

Økonomisk samrøre og ukultur er blant de alvorlige anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Revisorselskapet PwC skal nå granske topplederne i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) for økonomisk samrøre, bruk av innleide konsulenter og utbredt ukultur i organisasjonen.

Det var en gruppe på sju ledere og mellomledere i LHL som slo alarm om saken, skriver Aftenposten.

De sju har i et internt brev til ledelsen gjort rede for sine anklager. Blant annet kommer det fram påstander om kontrakter som ikke blir konkurranseutsatt, rykter om at LHL blir tappet for penger gjennom private låneopptak, og konsulenter med stor makt.

LHL har over 50 000 medlemmer og baserer sin virksomhet innenfor helse og bistand på statsstøtte, innsamlede midler, testamenterte gaver og inntekter fra lotterier og julekort.

- Jeg kan bekrefte at det er kommet varsler om mulig kritikkverdige forhold. Jeg betrakter dette som lojale varsler som kommer inn under arbeidsmiljøloven, sier fungerende generalsekretær Frode Jahren.

Bekymringsbrevet ble sendt til generalsekretær Finn Grønseth tidlig i høst. Forbundsstyret fikk innsyn i brevet, og det ble satt i gang gransking av organisasjonen i slutten av september. Han valgte å bli permittert mens granskingen pågår.

I et rundskriv til alle LHLs lokallag står det at granskingen er satt i gang som følge av «økonomiske misligheter i ett av LHLs datterselskap». I rundskrivet skriver forbundsleder Svein Erik Myrseth at «hensikten med granskingen skal være å avdekke eventuelle lovbrudd, ulovlige, kritikkverdige og renommékritiske forhold».

Revisjonsfirmaet PricewaterhouseCoopers har fått oppdraget med å lede granskingen.

Fylkeslederne i LHL skal mandag møtes for å diskutere situasjonen.

(NTB)