Revisorrapport: Halvparten visste ikke de var medlem i SOS Rasisme

Halvparten av medlemmene i tre byer visste ikke de var medlemmer i SOS rasisme da revisoren fra KPMG ringte, viser rapport.

MISTER STØTTE: SOS Rasisme er under lupen med mistanker om medlemsjuks og misbruk av pengestøtte. Her er landsstyret. Daglig leder Kjell Gunnar Larsen nummer to fra venstre på rad tre. Leder trond Torbjørnsen foran til venstre i blå t-skjorte. Foto: SOS Rasisme
MISTER STØTTE: SOS Rasisme er under lupen med mistanker om medlemsjuks og misbruk av pengestøtte. Her er landsstyret. Daglig leder Kjell Gunnar Larsen nummer to fra venstre på rad tre. Leder trond Torbjørnsen foran til venstre i blå t-skjorte. Foto: SOS Rasisme Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): En rapport Dagbladet har fått tilgang til fra 30. oktober 2009, viser at mange personer oppført i medlemsregisteret i SOS Rasisme ikke er klar over det selv. I tillegg fant revisjonsselskapet KPMG spedbarnsmedlemmer og dobbeltoppføringer.

I et brev til Fordelingsutvalget, som gir offentlig støtte fra Barne- og likestillings- departementet, skriver KPMG at 27 av totalt 56 medlemmer de tok kontakt med i Molde, Haugesund og Trondheim ikke bekreftet sitt medlemskap for 2008.

Lista KPMG brukte for å sjekke om enkeltpersoner kjente til at de var medlemmer, var den samme SOS Rasisme brukte for å søke om statsstøtte i fjor. Leder Trond Thorbjørnsen vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

SpedbarnIfølge rapporten, skrevet at SOS Rasisme sin faste revisor Sigurd Østensen, avviste hele seks av ti i Trondheim at de var medlemmer.

Faksimile: KPMG-rapport
Faksimile: KPMG-rapport Vis mer

KPMG fant også spedbarn som ennå ikke hadde feiret sin første fødselsdag, men er innmeldt i SOS Rasisme av eldre søsken.

- Spedbarn utløser like mye støtte som andre medlemmer under 26, sier leder av Fordelingsutvalget, Ingrid Bergum.

Utvalget har ikke sans for praksisen med familiemedlemskap, der umyndige melder hverandre inn eller meldes inn av personer som ikke er verge eller foreldre.

Tips oss!

Har du informasjon du vil dele med oss? Kontakt journalist Eiliv Frich Flydal på 45291836 eller eiliv@db.no.

Rekord-støtteFordelingsutvalget skriver følgende i et møtereferat fra februar:

«(...)personer fra  og med fylte 15 år (skal) selv og frivillig melde seg inn i organisasjonen (...) ikke meldes inn av andre personer enn verge.»

De krever at ungdomsorganisasjonen går gjennom medlemslistene for hele 2007 og 2008 på nytt.

AVVISER KRITIKK: Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Foto: SOS Rasisme
AVVISER KRITIKK: Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Foto: SOS Rasisme Vis mer

SOS rasisme har fått rekord-støtte fra staten de siste årene, på grunn av stor økning i innrapportere medlemmer og lokallag. Organisasjonen opplyser at de har over 40 000 medlemmer og 270 lokallag i Norge.

AvviserI går meldte Dagbladet at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) både holder tilbake 4,5 millioner og krever 9,7 millioner tilbakebetalt fra SOS Rasisme, på grunn av mistanke om medlemsjuks og feil bruk av støtte. Larsen varsler rettssak om saken.

Hovedkassereren i SOS rasisme mener resultatet i KPMGs rapport ikke avspeiler virkeligheten.

GRANSKES: SOS rasisme granskes og støtte holdes tilbake fra flere hold.  Foto: Scanpix
GRANSKES: SOS rasisme granskes og støtte holdes tilbake fra flere hold. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi mener at de som er blitt kontakta på telefon har sagt nei på feil grunnlag, skriver Larsen i en epost til Dagbladet.

Slettet halvpartenHøsten 2009 sendte SOS Rasisme ut brev til 15 000 medlemmer, med spørsmål om de kunne bekrefte at de var medlemmer. 

- Flere hundre svarte at de ikke var medlemmer, men vi kan bevise gjennom verveskjema og innbetalinger at de er det, sier Larsen.

INGEN KOMMENTAR: Leder i SOS Rasisme, Trond Torbjørnsen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
INGEN KOMMENTAR: Leder i SOS Rasisme, Trond Torbjørnsen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Blant de 1033 som svarte på brevet, bekreftet 126 at de var medlem. Det utgjør 12 prosent. Hele 316 personer mente de ikke var medlemmer, men Larsen mener underskriftene på svarbrevet og verveblanketten stemmer overens.

Totalt endte SOS Rasisme med å stryke 480 medlemmer etter sjekken, hele 46 prosent av dem som svarte på brevet.

Ingen kommentarNåværende leder i SOS Rasisme Trond Torbjørnsen tar gjenvalg til høsten. Han er innstilt som leder av valgkomiteen, som ledes av Kjell Gunnar Larsen. Han har tidligere avvist å la seg intervjue om saken.

KREVER 9,7 MILLIONER: Leder i LNU, Tale Hungnes. Foto ARVID BRYNE/Dagbladet
KREVER 9,7 MILLIONER: Leder i LNU, Tale Hungnes. Foto ARVID BRYNE/Dagbladet Vis mer

- Hvordan opplever du, som er valgt leder av SOS rasisme, situasjonen?

- Alle spørsmål om dette må du stille til Kjell Gunnar Larsen, sa Torbjørnsen i går.

I rapporten tar KPMG forbehold om at undersøkelsen ikke er utført etter revisjonsstandardene.

«Familie- medlemmer» Barne- og likestillingsdepartementet mistenker at mange «familiemedlemmer» ikke er i slekt eller ikke ønsker medlemskap og at organisasjonen har fått utbetalt støtte på falsk grunnlag. de har åpnet kontrollsak mot SOS Rasisme.

KPMG-rapporten om SOS rasisme:

Molde: Av 25 registrerte medlemmer avviste 8 personer at de var medlemmer.

Haugesund: Av 39 registrere medlemmer avviste 10 at de var medlemmer.

Trondheim: Av 31 registrere medlemmer avviste 19 at de var medlemmer.

Fordelingsutvalget ønsker svar på en rekke spørsmål og ga SOS Rasisme frist til 15. april med å redegjøre og legge fram dokumentasjon. Flere dokumenter som ble etterspurt er ikke sendt inn fra SOS Rasisme, som har fått utvidet fristen.

- Vi har en uenighet med Fordelingsutvalget rundt familiemedlemskap. De har, etter vår vurdering laga en ny definisjon av hva et familiemedlemskap er. Vi har anka saken inn til departementet og vil gå videre til Sivilombudsmannen hvis departementet ikke gir oss medhold, sier Larsen til Dagbladet.

Krever penger tilbake
Mistankene om medlemsjuks og støttepenger på avveie hos ungdomsorganisasjonen SOS Rasisme gjør at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), som fordeler offentlig penger til barn og unge, krever tilbake nesten 10 millioner kroner.

- Vi har bedt om tilbakebetaling av utbetalt støtte for 2007 og 2008 på til sammen 9,7 millioner kroner. Vi ikke har godkjent forvaltningen av 2008-midlene, sier generalsekretær Tale Hungnes til Dagbladet.

Store verdier i eiendom:

Gjennom Aktivisteiendom AS eier SOS Rasisme lokaler til en verdi av minst 11,3 millioner kroner.

Eiendommene er ifølge SOS Rasisme belånt med 7,5 millioner kroner. I tillegg eier organisasjonen et hus i Haugesund.

LNU mener SOS Rasisme i flere år har jobbet i strid med reglene for støtte og sa nei til en søknad om 4,5 millioner kroner for 2009. SOS Rasisme varsler rettssak og krav om totalt 14,2 millioner.

- Dette er et krav på helt usaklig grunnlag og vi kommer til å gå til rettssak, sier hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen til Dagbladet.

Revisor Sigurd Østensen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Hovedkasserer Larsen ønsket mandag kveld ikke å kommentere rapporten eller funn av spedbarn som medlemmer i SOS Rasisme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer