Revolusjon fra Hydro

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går kom bekreftelsen fra Norsk Hydro på at selskapet skal bygge en ny type gasskraftverk. Etter de opplysningene som foreligger, skal utslippene av CO2 reduseres med hele 90 prosent. Hvis dette er riktig, er den viktigste innvendingen mot å bygge slike kraftverk ute av verden. Det blir også enorme dimensjoner over anlegget som skal bygges på Karmøy. Når det kommer i drift et par år etter årtusenskiftet, vil det produsere en kraftmengde som tilsvarer ti prosent av landets forbruk.
  • Dermed ser det ut til at Hydros ingeniører har fått det gjennombruddet i sin forskning selskapet varslet om sist vår. Vi står foran en ny epoke i vår energiforsyning. Vi skulle tro at nyheten blir lagt merke til langt ut over våre egne grenser også. Selv om naturgass ikke er en fornybar ressurs, er det bortimot ubegrensete mengder av den. Vi kan nå se for oss en situasjon da slike gasskraftverk erstatter kullkraften. Miljøgevinsten vil være formidabel.
  • Dermed er også all debatt om Naturkrafts planer på Kårstø og Kollsnes begravd en gang for alle. Vi kan i dag med gru tenke på hva som ville skjedd hvis den daværende regjeringen og stortingsflertallet hadde fått satt sine vedtak ut i livet etter den opprinnelige timeplanen. I dag ville det vært for seint å stoppe galskapen. Men også den sittende regjeringen kan puste lettet ut. Uansett hva den hadde gjort med den saken den arvet, ville det blitt problemer. Nå slipper regjeringen valget mellom å sluke en ny kamel eller true med sin avgang.
  • Nyheten fra Hydro bør få konsekvenser også på andre måter. Vi går ut fra at omstridte utbyggingsplaner for en del vassdrag nå blir skrinlagt. Det gjelder ikke minst Øvre Otta, som snart kommer til Stortinget som ankesak etter at regjeringen har avslått konsesjonssøknaden. Nå trenger både planleggere og politikere en tenkepause for å trekke konsekvensene av den energirevolusjonen Hydro etter all sannsynlighet har startet.