Revolusjon i Mexico

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vicente Fox fører nå Mexico inn i en helt ny æra, men vi må ennå vente sammen med meksikanerne før vi ser hvor dette fører hen. Uansett er dette Mexicos andre revolusjon. Den første brakte etter hvert Det institusjonelle revolusjonspartiet (PRI) til makta, og den andre har nå felt dette verdenshistoriens lengst regjerende partiet 71 år seinere. Opplagt er dette maktskiftet til styrke for demokratiet i et av Amerikas viktigste land. I tillegg til å velge sin første konservative president fra Det nasjonale handlingspartiet (PAN) har meksikanerne fordelt setene i de to kamrene i Kongressen mellom tre ganske store partier og dermed åpnet for et nytt liv på den politiske arena.
  • Noe helt annet er hva Fox kan utrette. Denne godseieren på hesteryggen med bakgrunn i Coca-Cola, som har tiltrukket seg så mange av landets lutfattige velgere, skal jammen ikke få det lett med sine tallrike valgløfter. Først må han rydde opp og skjære kraftig ned på sine utallige forslag, fordi Kongressen rett og slett ikke får tid til å behandle så mange saker, advarer politiske iakttakere.

Den konservative Fox har allerede overrasket. Han utnevnte professor Jorge Castañeda, med fortid som marxistisk intellektuell, til utenriksminister. Han trakk straks de militære styrkene ut av fylket Chiapas og vil gjenoppta fredsforhandlingene med Den zapatistiske frigjøringshæren (EZLN) der. Vi lurer på hva han vil gi ytre høyre fløy i sitt eget parti. Han skal rydde opp i den gjennomkorrupte staten, og før jul, når alle de meksikanske fremmedarbeiderne i USA kommer hjem, skal Fox ta med seg statsrådene til grensa for å hindre at politiet krever bestikkelser av dem.

  • Det er ikke godt å si hvor denne populismen ender. Men Mexico har i alle fall fått et friskt pust inn i sitt politiske liv, så får vi heller se hva señor Fox gjør med den forpestede lufta i Mexico by - og alle de andre påtrengende samfunnsmanglene - etter hvert.