Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Revolusjonær pilegrimsgang

Sentrum av Kiev var et eneste stort alter i går. Det var revolusjonær pilegrimsgang.

GLEDE OG SORG: Vladimir Stadnitsjuk og datteren tenner et lys for de som døde under revolusjonen i Ukraina.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
GLEDE OG SORG: Vladimir Stadnitsjuk og datteren tenner et lys for de som døde under revolusjonen i Ukraina. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): - Vi føler alle en stor glede og en stor sorg, sier Irina Kosarenko til Dagbladet, midt i havet av glade, sørgende og stolte mennesker. Sammen med mannen Vladimir Stadnitsjuk hadde de tatt med seg ungene for å oppleve historien som nå skrives i det plagede landet Ukraina.

Verken regi eller teater Som de fleste andre legger de ned blomster og tenner lys på stedene der de drepte døde. Folk korser seg og kneler, mange gråter.

- Heltene er ikke døde, sies det fra scenen på Maidan plassen, denne revolusjonens stor-alter.

- Leve Ukraina, svares det spontant fra ti-tusener av struper. Det er ingen regi, og det er slett ikke noe teater over denne sterke scenen. Det er spontant på en underlig disiplinert måte.

- Det er altfor mange døde, sier Vladimir.

- Det som har skjedd er kriminelt, og må få konsekvenser, de skyldige må straffes, sier han.

Dyp krise Til sammen 88 mennesker skal ha mistet livet i de voldsomme kampene mellom demonstranter og opprørspoliti på Maidan-plassen i forrige uke.

Ukraina er i en dyp politisk krise etter at den valgte presidenten Viktor Janukovitsj flyktet fra Kiev natt til fredag, da regimet hans falt som et korthus. Drapene på Maidan-plassen ble for mye for folk, og etter hvert også for mange i kretsen rundt Janukovitsj. De hoppet av en etter en. Demonstrantenes mot og dødsforrakt var et sterkere våpen enn ordensmaktens kuler og krutt, slik det er i urbane revolusjoner.

Ti slutt rømte Janukovitsj selv, som en annen kriminell.

Midlertidig president Parlamentet forsøkte i går å ta politisk styrig. Presidenten i parlamentet Oleksandr Turtsjonov ble utpekt til midlertidig president, mens det ble kjent at Janukovitsj lørdag skal ha blitt stanset på flyplassen da han skal ha forsøkt å ta seg ut av landet i et privat jetfly fra hans maktbase i Donetsk i Øst-Ukraina.

Turtsjonov lovte at en ny regjering skal være på plass til tirsdag. Fra før er det klart at valg på ny president skal skje 15 mai.

Julia Timosjenko, Janukovitsj´ fiende gjennom mange år, sa også i går at hun ikke er aktuell som ny statsminister. Hun slapp ut av fengsel på lørdag, etter å ha vært fengslet siden 2011, da Janukvitsj startet en politisk prosess for å bli kvitt sin verste fiende.

Levende historie Gjennom hele dagen i går bølget det et tog av mennesker gjennom den ukrainske hovedstaden. Mange hadde med seg barn, og for dem ble gårsdagen en levende historietime, Mange fotograferte hverandre på de revolusjoære kulissene, barrikadene som ble bygget og bygget gjennom den tre måneder lange okkupasjonen av Maidan-plassen. Det var revolusjons-safari i Kiev i går.

TÅRER: Kiev er i sorg etter at rundt 100 mennesker har død i demonstarsjonene som ledet fram til at Viktor Janukovitjs har blitt styrtet som president og det skal skrives ut nyvalg i Ukraine 15. mai. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TÅRER: Kiev er i sorg etter at rundt 100 mennesker har død i demonstarsjonene som ledet fram til at Viktor Janukovitjs har blitt styrtet som president og det skal skrives ut nyvalg i Ukraine 15. mai. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Leve heltene, sa folk til menn med hjelmer og køller som sto på barrikadene, og loset folk gjennom.

- Leve folket, svarte de revolusjonære, som sto som stolte statuer på sine barrikader og overvåket denne underlige disiplinerte spontaniteten.

Små altere over alt De stedene der de døde falt er det satt opp små altere. Det er ofte bilder av de døde, og en kort biografi. Blomster legges ned og lys tennes for de døde. Og alt gjøres i stort alvor.

Spørsmålet er nå om Ukraina blir delt, eller om landet kan bli enige om en ny politisk ledelse for alle ukrainere, også «de andre», enten de bor i øst eller vest i landet.

- Jeg tror ikke landet blir delt. Jeg tror at når at når ukrainere i øst får informasjon om omfanget av kriminalitet i Janukovitsj-administrasjonen, så vil de innse at en ny politisk ledelse er til det beste også for dem, sier han. Før den lille failien fortsetter historietimen.

SØRGER: Like ved Maidan-Plassen i Kiev samlet det ukrainske folket seg for å sørge over de som døde under demonstrasjonene.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SØRGER: Like ved Maidan-Plassen i Kiev samlet det ukrainske folket seg for å sørge over de som døde under demonstrasjonene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart