Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Revolusjonen fortsetter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  I dag avlegger George W. Bush ed som USAs president for andre gang. For fire år siden sto han i silregnet utenfor Capitol Hill og lovet å være målrettet og ydmyk i sin politikk. Han hadde ikke folkeflertallet bak seg, og valgseieren var banket gjennom av Høyesterett. Like fullt har han satt i gang en av historiens største skatteletter, en kraftig omlegging av skolesystemet, en utenrikspolitisk revolusjon, to kriger og en total omlegging av de væpnede styrker. Bare for å nevne noe Bush mente han hadde mandat til å gjøre.
  •  Når en langt mer selvsikker Bush i dag slår an tonen for sine neste fire år, er det en president som vil mye. Denne gangen har han folkeflertallet i ryggen, selv om drøye tre millioner stemmer er det minste flertall en gjenvalgt president har fått. Ei heller har en gjenvalgt president hatt så lav popularitetsprosent siden 1948. Krigen i Irak, som har tatt mer enn 1350 amerikanske liv, er en viktig årsak. Like fullt mener Bush han denne gangen har fått det amerikanske folkets støtte til å gjennomføre sin radikale høyrepolitikk både innenriks og utenriks. Og det er lite som tyder på at amerikanerne vil trekke seg ut av Irak etter valget 30. januar. Mange frykter at også Iran kan bli et angrepsmål for Bush-administrasjonens demokratiseringsiver. Og at Ariel Sharon får fortsette å sette premissene for et selvstendig Palestina.
  •  De fleste gjenvalgte presidenter har roet seg ned i sin andre periode, hvis ikke en Monica Lewinsky, et Watergate eller en Iran- Contras-affære har dukket opp. Bush har satt seg fore å revolusjonere det amerikanske sosialsystemet. Han går i strupen på Franklin D. Roosevelts folketrygd som ble satt i gang i 1935, og vil privatisere deler av den. Her vil mesteparten av den hjemlige kampen stå. Selv kommer han til Europa i neste måned for å ha en dialog med et EU han ikke kan overse. Spørsmålet er om presidenten har lært seg å lytte til andre enn sine nærmeste ideologer og rådgivere i Washington.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media