- Revolusjonen har kommet til Egypt

Demonstrantene fortsatte inn i nattetimene i Kairo etter at president Mubarak nektet å trekke seg.

DUKKET OPP - TIL SLUTT: 20 minutter etter midnatt lokal tid dukket president Hosni Mubarak opp etter en hel dag med store demonstrasjoner i de største byene i Egypt. I talen sa han at han ville kaste regjeringen og opprette en ny i dag. Foto: AFP Photo/HO/Egyptisk TV/Scanpix
DUKKET OPP - TIL SLUTT: 20 minutter etter midnatt lokal tid dukket president Hosni Mubarak opp etter en hel dag med store demonstrasjoner i de største byene i Egypt. I talen sa han at han ville kaste regjeringen og opprette en ny i dag. Foto: AFP Photo/HO/Egyptisk TV/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO/OSLO (Dagbladet): I 23.20-tida i går viste president Hosni Mubarak (82) seg - etter at en hel dag hadde gått uten at noen visste hvor han befant seg. Ryktene gikk om at han hadde forlatt landet og dratt til Sveits eller andre steder.

Partihovedkvarteret hans står i brann. Inventaret er plyndret. Den søtlige lukten av tåregass henger fremdeles tjukt over byen.

Gjennom hele fredag tok flere hundretusener til gatene i de største byene i hele Egypt. I går ettermiddag innførte Mubarak et portforbud alle ga blaffen i. Ingen hørte på ham. De militære styrkene som inntok hovedstaden Kairo etter hans ordre ble tatt i mot med jubel av demonstrantene, og ingen visste riktig hvilken side soldatene sto på.

- En samlet bevegelse - Dette er en bevegelse på tvers av klasse, etnisitet eller religion, understreker den ene demonstranten etter den andre overfor Dagbladet.

- I dag er vi alle egyptere, roper en, mens lyden av gateslag og eksplosjoner stjeler oppmerksomheten lenger oppe.

KREVER FRIHET: Titusener trosset portforbudet i Kairo etter en dag med harde gatekamper, tåregass og slagord. Foto: EPA/KHALED EL FIQI/SCANPIX
KREVER FRIHET: Titusener trosset portforbudet i Kairo etter en dag med harde gatekamper, tåregass og slagord. Foto: EPA/KHALED EL FIQI/SCANPIX Vis mer

Det er noen uvirkelige døgn som skrives inn i landets over 5000 år gamle historie. På ingen måte de mest dramatiske. Men en kveld ingen trodde landet skulle se etter 30 års jernstyre under Hosni Mubarak.

Før Mubarak dukket opp på TV-kanalen Niles 20 minutter etter midnatt lokal tid hadde man ikke hørt et eneste ord fra 82-åringen eller hans regjering siden folkeopprøret startet torsdag, og tusenvis av demonstranter nærmest overkjørte opprørspolitiet i de største byene i Egypt.

Kastet regjeringen - men nekter å trekke seg I talen erklærte Mubarak at han ville be regjeringen om å trekke seg, og at han ville utpeke en ny i dag - men ga ingen indikasjoner på at han selv ville trekke seg.

- Jeg snakker ikke bare til dere som president, men som en egyptisk borger som har å lede dette landet som sin skjebne, sa Mubarak, med klare likhetstrekk med andre diktatorer som mener seg født til presidentrollen.

- Dagens demonstrasjoner hadde ikke skjedd dersom det ikke hadde vært frihet i Egypt. Jeg er absolutt på folkets side når det gjelder frihet. Men absolutt ikke på bekostning av Egypts sikkerhet, sa Mubarak.

NØYTRALE: Demonstranter sitter på taket av et pansret personellkjøretøy fra hæren. Da de militære rykket inn i Kairos gater ble de mottatt nærmest som frigjørere av demonstrantene. Men stemningen var spent. Ingen visste hvor hæren sto. Foto: EPA/KHALED EL FIQI/SCANPIX
NØYTRALE: Demonstranter sitter på taket av et pansret personellkjøretøy fra hæren. Da de militære rykket inn i Kairos gater ble de mottatt nærmest som frigjørere av demonstrantene. Men stemningen var spent. Ingen visste hvor hæren sto. Foto: EPA/KHALED EL FIQI/SCANPIX Vis mer

Etter talen kom meldinger om at demonstrasjonene, som hadde roet seg for natta, hadde blusset opp igjen. Minst 27 mennesker skal ha mistet livet i uroen i Egypt denne uken, og en lang rekke mennesker er såret.

Sendte inn hæren Det nærmeste man hadde kommet kommunikasjon fra ham før han dukket opp på Niles TV, var da den egyptiske statskanalen meldte at Maburak som landets øverste militære leder hadde innført portforbud og at han sendte inn hæren for å støtte opprørspolitiet mot de enorme mengdene demonstranter i Kairo, Suez og Alexandria. 

Men da stridsvognene rullet inn i de største byene i Egypt i kveld, jublet demonstrantene og klatret opp på kjøretøyene og håndhilste på soldatene, som om de hadde seiret.

- Hæren og folket er forent. Revolusjonen har kommet til Egypt, ropte demonstrantene. 

Neppe fornøyd Til tross for portforbudet omringet demonstrantene militærkjøretøyer i Kairo lang tid etter det trådte i kraft, i tillegg til at demonstrantene har stormet utenriksdepartementet, statskanalen, en politistasjon og lokalene til regjeringspartiet.

Selv om opptøyene har roet seg nå i kveld synes en ting sikkert: Demonstrantene vil neppe være fornøyd med å ha truet diktatoren til taushet. Nå øyner de håp om å lykkes.

GATEKAMPER: Politiet klarte på ingen måte å stanse folkeopprøret fredag. Det meldes om over 1030 skadde i Kairo og 13 døde i Suez. Men foreløpig er alle tall usikre. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/SCANPIX
GATEKAMPER: Politiet klarte på ingen måte å stanse folkeopprøret fredag. Det meldes om over 1030 skadde i Kairo og 13 døde i Suez. Men foreløpig er alle tall usikre. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/SCANPIX Vis mer

Og det sender sjokkbølger både i den arabiske og afrikanske verden.

Med sine 80,5 millioner mennesker er Egypt den største makten i den arabiske verden, og nest størst i Afrika. Det er regionens tungvekter som vakler, og hvis Egypt faller er det ikke lenger et spørsmål om, men når resten av diktaturene i området står for fall.