Valget i Russland:

- Revolusjonen kan begynne

Putins tidligere taleskriver, Abbas Galljamov, frykter at valgresultatet kan føre til alvorlige konsekvenser i Russland.

I ILDEN: I mars er det presidentvalg i Russland. Først står lokalvalget for tur. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin Pool Photo / AP
I ILDEN: I mars er det presidentvalg i Russland. Først står lokalvalget for tur. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin Pool Photo / AP Vis mer
Publisert

Det er ikke bare i Norge det arrangeres valg denne høsten. Også i Russland går velgerne til urnene - denne gangen i anledning lokalvalget.

Putins tidligere taleskriver Abbas Galljamov mener misnøye med krigen og ledelsen i Kreml kan føre til en revolusjon i landet. Det sier han til den finske avisa Iltalehti.

- Uansett hvem stemmen blir gitt til, så går den til en kandidat som støtter krigen. Enhver kandidat fra ethvert parti som Kreml har tillatt å gå til valg, er for krigen. Det finnes ingen alternativer, sier Galljamov.

Han forlot landet etter en uoverensstemmelse med Kreml. I seinere tid har Russland gitt ham status som «utenlandsk agent».

- Brudd på folkeretten

Helgens lokalvalg avholdes i Russland, men også på den annekterte Krim-halvøya og i de ukrainske regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja.

Myndighetene i Ukraina har fordømt valgene og kalt dem en farse, skriver NTB. Også vestlige land og Europarådet har kommet med krass kritikk.

- De utgjør et åpenbart brudd på folkeretten, fastslo Europarådet nylig.

Søndag melder den russiske valgkommisjonen at de foreløpige resultatene viser ledelse til regjeringspartiet Forente Russland, som støtter Putin.

Ifølge estimater vil Forente Russland få om lag 80 prosent av stemmene i de okkuperte områdene og 40 prosent nasjonalt.

Galljamov mener imidlertid at dette ikke speiler den reelle oppslutningen blant velgerne. Han peker også på at valgdeltakelsen plutselig har gått ned i år, til tross for at den tidligere har vært økende.

- Folk tenker at hvis de stemmer, så stemmer de likevel på Putin. Det vil de ikke. Legitimiteten til det russiske politiske systemet er døende, hevder han.

- Kan eskalere

I mars neste år skal det nasjonale valget avholdes. Galljamov mener det russiske regimet da vil bli satt på prøve, og man får sett om det vil briste eller bære.

- Hvis ukrainerne ødelegger den russiske styrken nå, og Putin starter en kampanje og rigger presidentvalget, kan det føre til en eskalering i situasjonen. Prigozjins opprør viste at Putins regime ikke er særlig populært, sier han.

- En revolusjon kan skje når som helst.

Døde i flystyrt

Det var i slutten av juni at Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin ledet et væpnet opprør mot den militære ledelsen i Moskva. Wagner-gruppa okkuperte byen Rostov-da-Donu, og sendte en kolonne soldater mot hovedstaden.

Opprøret ble avbrutt kort tid etterpå, da den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko forhandlet fram en avtale med Wagner-sjefen.

I august omkom Prigozjin og 10 andre i en flystyrt i Russland. Flere, deriblant den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, hevder at Putin står bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer