Revolusjonen som forsvant

Plutselig demonstrerte hundretusener for Syria i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det mange trodde skulle bli en ny fløyelsrevolusjon i Libanon forrige uke, har denne uka tatt en helt annen retning.

I dag utnevnte president Emile Lahoud på nytt den pro-syriske Omar Karami til å danne den nye regjeringen, bare ti dager etter at Karami gikk av etter press.

De anti-syriske demonstrasjonene virker nesten puslete sammenlignet med denne ukas massemønstringer til støtte for nabomakten. Og i går ba flertallet i parlamentet om at statsministeren som gikk av, om å komme seg tilbake på jobb.

Allerede på vei ut

Det var bombeangrepet som drepte tidligere statsminister og Rafik Hariri som blåste liv i de anti-syriske demonstrasjonene forrige uke. Hariri var den naturlig leder for opposisjonen som krever nedbygging av den syriske dominansen i Libanon.

Syria har hatt såkalte fredsbevarende styrker i landet siden 1976. Etter demonstrasjonene og Omar Karamis avgang har Syria varslet at de vil trekke troppene ut - omlag 14 000 i alt - foreløpig til Bekaa-dalen ved den syriske grensa, og senere helt ut av landet.

Viktig kort

Styrkene, som i stor grad bidro til å stanse borgerkrigen i Libanon, gikk først inn i borgerkrigen på de kristnes side i 1976. Da Israel invaderte landet i 1978 og 1982 ba den arabiske liga Syria om å bruke styrkene til å stanse borgerkrigen, og demme opp mot israelsk maktinnflytelse. I 1987 inntok de syriske soldatene Beirut og stanset kampene mellom Libanons sunni- og shiamuslimer. Etter 15 år med borgerkrig kunne fredsavtalen tegnes i 1990.

DEMONSTRERTE: Tusenvis samlet seg i støtte for Syria mot opposisjonen i demonstrasjoner i Beirut. Foto: AP Photo/Hussein Malla
DEMONSTRERTE: Tusenvis samlet seg i støtte for Syria mot opposisjonen i demonstrasjoner i Beirut. Foto: AP Photo/Hussein Malla Vis mer

Men de syriske soldatene har blitt stående - først og fremst som en motvekt mot erkefienden Israels okkupasjon i Sør-Libanon. Syrias militære og politiske inflytelse på Libanon har i alle år vært Syrias fremste forhandlingskort ovenfor Israel med tanke på en permanent fredsavtale der Israel gir tilbake den okkuperte Golanhøyden.

Demonstrasjonene forrige uke så ut til å tvinge denne inflytelsen ut av landet for godt.

Ubalansert

Men denne uka våknet en av de mektigste politiske kreftene i landet - partiet Hizbollah, som med sin militære ving var Libanons spydspiss i krigen mot israelsk okkupasjon fram til Israel trakk seg ut i 2000.

Og mot de anti-syriske massene på omlag 30 000 som tok til gatene forrige uke, har flere hundre tusen demonstrert for Syria denne uka.

Hisbollah var en viktig og gjensidig støttespiller for Syria under den israelske okkupasjonen, og fortsatt i dag mener de et godt forhold til Syria er avgjørende for å sikre freden og balansen etter borgerkrigen.

Vil redde forholdet

- Det er ingen tvil om at drapet på Hariri var forferdelig, og et politisk jordskjelv og et hardt slag mot sikkerheten. Politiske partier har utnyttet denne situasjonen for å komme med krav. Men det betyr ikke at alle er enige. Vi kan redde forholdet mellom Syria og Libanon, eller jobbe med den politiske agendaen, hvis kravene er innenfor visse grenser, sier parlamentsmedlem for Hisbollah Mohammed Fneish til BBC.

- Men en umiddelbar syrisk tilbaketrekning er ikke i Libanons interesse. Det vil trekke oppmerksomheten bort i fra nasjonale spørsmål, og trekke landet inn i en internasjonal konflikt ledet av USA i deres egeninteresse relatert til Irak og Israel, sier han.

Og i dag ble det klart at 69 av de 128 representantene i den libanesiske nasjonalforsamlingen gir sin støtte til den avgåtte og prosyriske statsministeren Omar Karami.

Han blir bedt om å danne en koalisjonsregjering med opposisjonspolitikere fram til valget i mai. Regjeringen som gikk av i forrige uke besto bare av syriskvennlige ministere

Ingen revolusjon

Og det kan bety slutten på fløyelsrevolusjonen beordret i forrige uke, både av opposisjonen, og i kraftige ordelag av USAs president George W. Bush og utenriksminister Condoleeza Rice.

I mai går folket til valg i Libanon. Først da vil man kunne få svar på om revolusjonen fortsetter - hvis ikke nye dramatiske vendinger slår til. Men Libanons historie har lite til felles med fløyel. Fortsatt er de interne stridighetene mellom folkegrupper boblende i det politiske landskapet, og konflikten med Israel fortsetter for Hisbollah-militsen i Sheba-passet sør i landet.

GJENINNSATT:</B> Den pro-syriske statsministeren Omar Karami måtte gå for ti dager siden. I dag er han gjeninnsatt.
<B>DREPT:</B> Drapet på den opposisjonelle eksstatsmininsteren Rafik Hariri utløste protestene.
<B>SAMLET SEG FOR HARIRI:</B> Studenter minnes den drepte eksministeren i en samling rundt hans grav. Nå er den pro-syriske statsministren som de var med på å felle satt inn igjen.