Casimir Pulaski kan ha vært kvinne

Revolusjonsgeneral kan ha vært kvinne

En polskfødt general og krigshelt fra den amerikanske frigjøringen kan ha vært kvinne eller interseksuell, ifølge en ny dokumentar.

KAN HA VÆRT KVINNE: Den polskfødte generalen Casimir Pulaski. Foto: The Art Archive/Rex/Shutterstock
KAN HA VÆRT KVINNE: Den polskfødte generalen Casimir Pulaski. Foto: The Art Archive/Rex/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Casimir Pulaski var født og oppvokst i Polen, der hans aristokratiske familie oppdra ham som en sønn. Pulaski reiste senere via Paris til det som etter hvert skulle bli USA for å kjempe for friheten og mot den britiske kolonimakten. Han har fått æren for å ha reddet George Washington under et slag i den åtte år lange krigen på slutten av 1700-tallet, og Pulaski ble kjent som det amerikanske kavaleriets far.

Generalen døde i 1779, etter bare to år i amerikansk tjeneste og ti år før Washington ble den første presidenten i et fritt og forent USA.

Skjelett

Forskning som legges fram i en ny dokumentarfilm gir ny tyngde til det enkelte har ment i 20 år: nemlig at både «far» og «han» kan være feil ordvalg når man snakker om Pulaski. Et skjelett som ble funnet da et monument over krigshelten skulle flyttes for 20 år siden, viser nemlig at Pulaski trolig var født kvinne eller interseksuell – det vil si med ytre kjønnsorganer som gjør det vanskelig eller umulig å fastslå biologisk kjønn.

Antropologene Charles Merbs og Karen Burns undersøkte knoklene under minnesmerket.

- Det skjelettet er så kvinnelig som det går an, sier Merbs.

DNA

Den gangen hadde de ikke gode nok DNA-teknikker til å sjekke om det faktisk var den polsk-amerikanske generalens skjelett de hadde funnet. Men i fjor ble det tatt DNA-prøver av en grandniese, der det ble funnet mitokondrielt DNA som stemte overens med knoklene. I tillegg var skader og andre tegn på skjelettet som passet med beskrivelser av Pulaski.

Dermed ser teorien om at Casimir Pulaski ikke var en mann blant menn i USAs tidligste ledelse – i hvert fall ikke i biologisk forstand – ut til å være styrket.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer