Orderud-saken

Revolveren fra 1913 gir Per Orderud håp

Mener de kan ha funnet et av våpnene brukt i Orderud-drapet. - Hvis man har funnet et av drapsvåpnene er det bra, sier statsadvokaten.

POSITIV: I fjor sommer leverte Per Orderud begjæringen om gjenopptakelse av Orderud-saken. Samtidig som den behandles, er det gjort funn som kan få stor betydning i norgeshistoriens kanskje mest omtalte drapssak. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLØFTA (Dagbladet): Per Orderud (65) smiler bredt og kvikner til når han begynner å snakke om den siste utviklingen i Orderud-saken.

Ingen av våpnene som ble brukt under trippeldrapet på Orderud gård natt til 22. mai 1999 - en .22-kalibret og en .38-kalibret pistol - er noensinne funnet.

Kan en revolver som privatetterforsker Tore Sandberg plutselig fikk i hende i høst - over 20 år etterpå - være drapsvåpenet?

- Veldig positivt

PISTOLFUNN: Tore Sandberg fikk overlevert revolveren fra en mann på Østlandet 6. november. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PISTOLFUNN: Tore Sandberg fikk overlevert revolveren fra en mann på Østlandet 6. november. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er helt utrolig og veldig positivt, sier Per Orderud til Dagbladet på privatetterforskerens kontor morgenen etter Sandberg slapp den oppsiktsvekkende nyheten.

6. november i år fikk Sandberg overlevert en Colt Police Positive Special av en mann et sted på Østlandet. Sandberg vil av hensyn til kildevernet ikke si noe om hvem som overleverte revolveren eller hvorfor.

ÅSTED: Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble drept på Orderud gård i 1999. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅSTED: Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble drept på Orderud gård i 1999. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagen etter han fikk den i hende, ble den overlevert Gjenopptakelseskommisjonen, som i løpet av året som kommer skal ta stilling til mulig gjenopptakelse av trippeldrapet i 1999, der Per og ekskona Veronica Orderud (47) mener seg feilaktig dømt.

- Veldig spennende

- Det blir veldig spennende. Vi får håpe at resultatet kan fortelle om mer om historien bak våpenet. Om det skulle vise seg å være dette våpenet, er det spesielt å sitte på noe slikt i 20 år. Det vil være utrolig om det er den revolveren, sier Veronica Orderud til Dagbladet, som understreker at hun er innstilt på at både undersøkelser og kommisjonens avgjørelse kan ta lang tid.

- HELT NYE OPPLYSNINGER: Etter å ha holdt hemmeligheten skjult i nesten 20 år, velger 76-åringen nå å fortelle sin historie om Norges mest omtalte raggsokk. Video: Øistein Monsen Vis mer

Våpenet ble 20. desember mottatt hos Kripos fra Gjenopptakelseskommisjonen. Den skal nå analyseres av Kripos' våpengruppe, sier fungerende kommunikasjonssjef Axel Wilhelm Due i Kripos til Dagbladet.

- Når analysearbeidet er avsluttet, vil Kripos levere en rapport til Gjenopptakelseskommisjonen, opplyser Due.

Revolver fra 1913

FORSIKTIG OPTIMIST: Veronica Orderud håper Kripos' analyser kan gi svar. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSIKTIG OPTIMIST: Veronica Orderud håper Kripos' analyser kan gi svar. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Hvor avgjørende revolveren er i saken, er helt avhengig av den pågående analysen hos Kripos. Ifølge Tore Sandbergs undersøkelser viser serienummeret på Colt-revolveren at den er produsert allerede i 1913 - for over hundre år siden.

- Vi kan med sikkerhet fastslå at den er produsert helt på tampen av 1913. Det vil være mulig for politi og kommisjonen å få ut informasjon om hvem denne revolveren opprinnelig har vært solgt til. Om en så greier å finne hele historikken, det vet jeg ikke, sier Sandberg.

Positiv statsadvokat

Førstestatsadvokat Olav Helge Thue, som var aktor i Orderud-saken, sier det er positivt om det er et av våpnene som nå er funnet.

PRØVESKYTING: Kripos mottok revolveren for analyser 20. desember. Den skal nå prøveskytes for å undersøke om prosjektilene gir samme signatur som funnene på Orderud gård. Foto: Tore Sandberg / NTB scanpix
PRØVESKYTING: Kripos mottok revolveren for analyser 20. desember. Den skal nå prøveskytes for å undersøke om prosjektilene gir samme signatur som funnene på Orderud gård. Foto: Tore Sandberg / NTB scanpix Vis mer

- Vi får bare avvente og se om det er det riktige våpenet. Det skal nå foretas en analyse, og hvis man har funnet et av drapsvåpnene er det - sett fra vår side - bra, sier Thue til Dagbladet.

- Det kan gjøre det mulig å lete videre, men det er for tidlig å tenke noe på dette før det foreligger en endelig analyse, sier han.

Ingen er dømt for å ha avfyrt skuddene som drepte ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) i kårboligen på Orderud.

- Vi har ikke fått avklart hvem som faktisk har skutt. Kan dette bringe oss videre på det spørsmålet, er vi selvsagt interessert i det, sier Thue til Dagbladet om revolversporet.

- Sikkert vitenskap

Det andre våpenet som skal ha blitt brukt, den nevnte 22.-kalibrete pistolen, har vært en omstridt bevis i Orderud-saken. I retten ble det lagt grunn at kulene som ble brukt under drapene var blitt ladet i et magasin som ble funnet hjemme hos Lars Grønnerød. I retten viste politiet til spor som fantes på hylsekragen, og som stammet fra magasinleppene på det såkalte Grønnerød-magasinet.

Men slike magasinspor er ikke like sikre som de svar en identisk pistol kan gi, ifølge Thue.

- Å gjennomføre en slik skyteprøve er relativt sikker vitenskap. Det er omtrent som et fingeravtrykk. En våpenteknisk analyse vil trolig si med sikkerhet om det er det våpenet det ble avfyrt med eller ikke, sier Thue.

Individuelle spor

Det våpengruppa hos Kripos nå skal gjøre innebærer blant annet å prøveskyte med pistolen. Dette er undersøkelser Kripos nærmest gjør ukentlig i utallige saker

- Generelt er slike tester forholdsvis kurant, men hvilken forfatning våpenet har, hvordan det har blitt oppbevart og hvor mange ganger det er skutt med, har betydning for resultatet, sier tidligere Kripos-krimtekniker og privatetterforsker Per Magne Iversen til Dagbladet.

Han sier det bare er en skyteprøve kan avgjøre om prosjektilet har samme signatur som de som ble funnet på Orderud-gården i 1999. Slike undersøkelser gjennomføres i alt fra saker om ulovlig jakt til drap.

- Det vil være et tolkningsspørsmål blant eksperter om hvor karakteristiske sporene er. Sporene er individuelle for hvert enkelt våpen, men om det er avfyrt mange hundre skudd med våpenet siden den gang kan løpet, pipa og spora ha endret seg, sier han.

Strid

Sandberg har fått opplyst av personen som overleverte ham Colten, at den i «mange år» har befunnet seg i Holmestrand. Det knytter privatetterforskeren til en mye omtalt biltur Grønnerød og Kirkemo foretok i en lånt bil fra Oslo til nettopp Holmestrand natt til 28. mai 1999 - seks dager etter drapene.

Grønnerød forklarte i retten at han lille julaften 1998 solgte en pistol han hadde liggende hjemme til Per Orderud, og at dette våpenet ble brukt under drapet. Orderud har hele tida benektet dette.

Våren 2002 ble Per og Veronica Orderud dømt til 21 års fengsel, mens Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer