Revolverjournalist

Begrepet revolverjournalist kan i Russland bli helt konkret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Denne uka ble den fjerde journalisten i den lille staben til avisa Novaja Gazeta skutt og drept på åpen gate i Moskva. Anastasia Barburova var en av dem som skulle ta opp arven etter den kjente journalisten Anna Politkovskaja i Novaja Gazeta. Hun ble drept i 2006.

Mandag spaserte Barburova sammen med menneskerettighetsadvokat Stanislav Markelov da en mann henrettet Markelov med en pistol med lyddemper utenfor T-banen midt på lyse dagen. Barburova løp etter morderen, som snudde seg og skjøt også henne, da han oppdaget at han ble forfulgt.

Tragedien har fått den liberale avisas eier, den tidligere KGB-mannen Aleksandr Lebedev, til å foreslå at avisas journalister skal få bæretillatelse til våpen. Det er allerede sendt en offisiell henvendelse til myndighetene, og sjefredaktør Sergej Sokolov støtter forslaget.

– Vi mener at hvis ikke staten kan beskytte oss, så må vi kunne forsvare oss selv. Jeg ser ingen annen mulighet, sier Sokolov. I fullt alvor.

For det er alvor. Siden 2000 er 16 journalister drept i Russland på grunn av jobben deres, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House. Fire av dem var tilknyttet Novaja Gazeta. Før mandagens drap hang det tre portretter med svart sørgebånd i redaksjonens møtelokaler i avisa Novaja Gazeta. I tillegg til Anna Politkovskajas portrett, henger portrettet av tidligere redaktør Jurij Stsjekosjikhin i møterommet. Han døde plutselig og smertefullt etter å ha vært på sporet av en stor korrupsjonssak med røtter til atomenergidepartementet i 2003. Medarbeidere i avisa sier symptomene kunne likne på de Aleksandr Litvinenko hadde, han ble forgiftet med kjernefysisk materiale i London i 2006. På veggen henger også portrettet av journalist Igor Demnikov. Han ble slått i hjel av fire menn i Kazan-distriktet fordi han var på sporet av en sak om underslag av store penger.

Den drepte advokaten Markelov var også Politkovskajas advokat, og tilknyttet Novaja Gazeta. Derfor blir det nå fem portretter på veggen i møterommet i dødens avis.

Men om det også blir revolver i alle skrivebord, er et annet spørsmål. Oleg Panfilov er direktør for orgasnisasjonen Journalister i ekstreme situasjoner i Moskva. Han sier at forslaget om å væpne journalister er tøv.

– Dette er idioti. Å forsvare folk fra kriminelle er myndighetenes oppgave, ikke journalistenes, sier han. Vytsjeslav Ismailov var Anna Politkovskajas nærmeste kollega i Novaja Gazeta. Han sier at han uansett ikke kommer til å bære våpen.

I Dagbladet er vi smertelig klar over hvilke farer journalistyrket kan innebære. Forskjellen mellom Norge og Russland er likevel enorm. Det beskrives best ved at uttrykket revolverjournalist på norsk betyr en reporter som setter et intervjuobjekt til veggs med sylskarpe spørsmål. Revolverjournalisten er helten som griller makta, helst på direktesendt TV. På russisk vil noen at ordet skal bety noe helt annet.