Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Revolverjournalisten

Da den unge vestlendingen Per Øyvind Heradstveit stormet inn i Dagsrevyen i 1961, var det mange fjernsynsseere som satte ettermiddagskaffen i vrangstrupen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han så sint ut - det var nå én ting. Han snakket nynorsk - det kunne man vel også tåle, men at han skjøt fra hofta og rett i magan på ærverdige samfunnsstøtter - det var ikke daglig kost i Norsk Rikskringkastning.

Han ble «revolverjournalisten», ikke minst etter at han i tospann med notoriske Kjell Arnljot Wig samlet seerne rundt gruoppvekkende scener med stotrende politikere i debattprogrammene «Vindu mot verden» og «Åpen post».

Kringkastingssjefene Hans Jakob Ustvedt og Torolf Elster måtte stadig ut i avisene og redegjøre for NRKs redaksjonelle linje etter at Heradstveit hadde skapt ugreie på skjermen.

«Snikksnakk»

Hans meget direkte tale, og ikke alltid like objektive framstilling av sakene, ble besvart med hatbrev, avskyartikler i avisene og programboikott fra politikere:

- Reaksjonene forteller at store deler av det norske folk ikke er modne for denne form for journalistikk som skreller vekk alt snikksnakk, sa Heradstveit til Dagbladet i 1968, etter to år med «Åpen post».

En av mange som ergret seg over NRK-medarbeideren, var daværende stortingsrepresentant Einar Førde. Her en hans kommentar til en av Heradstveits reportasjer i 1975:

- Jeg må si at dette er en ren provokasjon - og det vil jeg mene til det motsatte er dokumentert.

Slappere

Med årene ble grepet om journalist-revolveren noe slappere, og da svingte pendelen i motsatt retning. Heradstveit ble beskyldt for å være for servil. Men da grep hovedpersonen til revolveren igjen og parerte angrepene med stø hånd:

- Jeg kan ikke innrømme å ha gjort noen feil, sa han til Dagbladet i 1980 etter et landsomfattende hurlumhei omkring et av hans «På sparket»-programmer.

Heradstveit har skrevet 20 bøker - om alt fra spionasje til Kjell Bækkelund. Han har «to-tre nye bokprosjekter på gang», men skal aldri på TV-skjermen mer. I hvert fall ikke som den som stiller spørsmålene:

- Ja, er det ikke grusomt, sier Per Øyvind Heradstveit - fullt klar over at mange nok synes det er en stor lettelse.