Rhyhiem (17) ble ett av ofrene for London-gjengenes brutale voldsspill

Gjengen konkurrerer mot hverandre i et «voldsspill», der voldskriminalitet belønnes med poeng.

DREPT: Rhyhiem Barton ble drept i mai i fjor, 17 år gammel. Foto: Privat / Swns-com / NTB scanpix
DREPT: Rhyhiem Barton ble drept i mai i fjor, 17 år gammel. Foto: Privat / Swns-com / NTB scanpixVis mer

Lørdag 5. mai i fjor rykket nødetatene i bydelen Southwark i London ut til en melding om en skuddepisode. Der fant de 17 år gamle Rhyhiem Barton drept. Han ble skutt i hodet, ifølge Independent.

Det brutale drapet var en av bare en lang rekke alvorlige voldshendelser i London i fjor vår. En rapport i april viste at drapstallene hadde gått opp 44 prosent sammenliknet med året før.

Tallene fikk internasjonal oppmerksomhet, da det ble kjent at London i noen måneder hadde forbigått New York i antall drap.

Gjenger har «poengtavle»

Og ifølge Sky News var ikke drapet på Rhyhiem Barton noen enkeltstående hendelse. For det kan knyttes til et brutalt «voldsspill», der rivaliserende gjenger i London konkurrerer mot hverandre.

Hver voldsepisode gir et visst antall poeng og gjengene har en «poengtavle», en «poengtavle» Rhyhiem hadde rappet om like før han ble drept.

- Finnes det bokstavelig talt en «poengtavle»? Ja. Folk holder tellingen på antall angrep hver organisasjon står bak. Stikker du en person i hodet eller brystet får du et visst antall poeng. Hvor mye du får varierer etter hvor alvorlig handlingen er, sier Sayce Holmes-Lewis, som var Rhyhiems mentor.

- Unge menneskers virkelighet ser ut til å være veldig forvrengt når det gjelder vold. Det er et spill. Å drepe noen er morsomt.

Gjengenes «poengtavle» er «et tabu som må snakkes om», mener en ungdomsarbeider.

Skryter på YouTube

Etter at gjengene har gjennomført et angrep laster de gjerne opp videoer på YoyTube, der de skryter av det de har gjort og henviser til poengsystemet.

Det groteske fenomenet er ikke begrenser seg ikke bare geografisk til London-gjenger. I april ble fire unge menn fra Ipswich dømt til livstid i fengsel for drap. I forkant av drapene hadde de lagd en YouTube video om å «score poeng» mot en gjeng fra et annet postnummer i samme område.

De rappet om å «score poeng som 23», noe som antas å være en referanse til basketlegenden Michael Jordan, som brukte draktnummer 23.

Gjengene bruker altså YouTube og Instagram til å skryte av voldsepisodene de er involvert i, og mange ønsker nå at nettstedene skal bli flinkere til å fjerne videoene raskt.

- Det er ingen tvil om at sosiale medier brukes til agitasjon og for å oppfordre til vold. Vi tar ned videoene så fort vi identifiserer dem, sier Craig Turner, som leder enheten i London-politiet som jobber med gjengproblematikk.

YouTube sier at de jobber sammen med politiet og andre myndigheter for å fjerne gjengrelatert innhold som bryter med deres retningslinjer eller bryter loven.

- Vi har utarbeidet retningslinjer spesifikt for å takle videoer som relaterer seg til knivkriminalitet i Storbritannia og jobber kontinuerlige med eksperter i denne saken, heter det i en uttalelse fra YouTube.

Drept etter minnestund

For knivproblematikken forsvant definitivt ikke i fjor. For bare to uker siden ble 18 år gamle Mccaulay Junior Urugbezi-Edwards drept med kniv i Southwark i London, skriver Evening Standard.

Knivstikkingen skjedde bare timer etter at han selv hadde deltatt på en minnestund for sin gode venn, Rhyhiem Barton.

Med det føyde 18-åringen seg inn i en trist statistikk. Han ble den niende tenåringen som har blitt knivdrept i London så langt i år. Drapstallene totale er 45.