Ribbe rett i veggen

- Vælkommen til gards! Bjarne Rimi - mesterkokken Arne Brimis gastronomiske motstykke - forbereder jula med høyverdige tips om ribbeklasking og råkkåfisk tandoori for Dagbladets lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er førjulstid på Rimi Fjellstuggu. Lette snøfnugg drysser ned, og småfuglene har allerede begynt å samle seg på brettet. Den søte duften av brente mandler siver ut fra stua og blander seg med en liflig duft av indisk curry.

- Det er blitt så hjelma populært med asiatisk mat, så i år ska oss kombinere det beste frå det norske kjøkenet med det beste frå det indiske. Resultatet er råkkåfisk tandoori, ein rett som er otyleg god på smak, sier Bjarne.

For det norske folk er nok «tv-kokken» Bjarne Rimi mest kjent for sin rustikke og noe tungt fordøyelige utgave av den tradisjonelle setermaten. Men Bjarnes alter ego, NRK-journalisten Pål Espen M. Kilstad, sørger for at også Bjarne har innsett viktigheten av å hente inspirasjon utenfra, slik de andre mesterkokkene gjør.

Bjarne-mat

Det knitrer trygt og godt inne i peisen der rakfisken ligger og godgjør seg på glørne.

Imens er det på tide å ta fatt på ribba. Først gjelder det å gjøre den god og mør ved å klaske den hardt i fjøsveggen.

- Ribbeklasking er ein styggåmaill tradisjon her oppe på Rimi Fjellstuggu, sier Bjarne.

Han forklarer at veggen som tradisjonelt brukes til dette formålet, kalles ribbeveggen . Selve ribba skal tilberedes på et litt mer utradisjonelt vis på Rimi Fjellstuggu i år:

- Her ska oss kombinere to gode norske juleretta, nemlig lutfisk og ribbe, sier kokken.

Etter at ribba er klasket mør og god, legges den i lut - en garantert ny smaksopplevelse og et skrikende nødvendig alternativ til lutefisken, skal vi tro Bjarne.

Helt Bjarne

- Lutfisk er ein rett frå Oslomarka med styggamle tradisjone. Frå gåmaillt va det vanleg å setta garn ette lutfisken. Det va ei kjærkomme ekstrainntekt for bøndainn ni Oslo-umrådet, og da fiska døm i det vatnet som fekk namnet Lutvatn.

Lutvann ligger som kjent i Østmarka, og der har det ifølge Bjarne blitt verre og verre å få tak i fisk:

- Tunellarbeidet åt NSB ha ført te ein kraftig reduksjon i vannstanden i Lutvatn, någgå som ha ført te travaddugge forhaild for lutfiskbestanden.

Det har vært noen slag på Rimi Fjellstuggu, minnes Bjarne. Et av dem han husker best, var da bestefaren hans felte en bobil under elgjakta:

- Hainn såg tv-antenna åt tysker'n og trudd det va ein diger elg-ukse med eit kollossalt spir og brente laus. Sia har oss ikkje sett mykji bobilturister ni garde. Men oss æ glad ti søtsake, og eitpar vikku fyrri jul reise'n far på sukker- og gjærfart.

Da nærmer det seg virkelig jul, forteller Bjarne og hiver litt brisk på peisen. Flammene spraker opp og mesterkokken byr på en «kvælar» basert på hjemmeprodusert destillat og lokale urter.

Ute på vollen lager en hare sesongens første spor i snøen. Jula er kommet hos Bjarne Rimi.

LUTRIBBE: - Lutribba kainn verra littegrann stiv og bleik når ho kjøm utu butten, men er hjelma fin på smak.

RIBBKLASKING: - Å klaske ribba i fjøsveggen er styggåmaill tradisjon, forteller Bjarne Rimi.