Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ribber» Stortinget for tradisjoner

Årets julelunsj skaper splid blant representantene

SAVNET: Den tradisjonelle juletallerkenen får ikke lenger være hovedrett på Stortingets tradisjonelle julelunsj, og dermed er punktum satt for en femti år gammel tradisjon. Det skaper splid blant representantene, hvor enkelte ikke er like begeistret for overgangen til stående buffet med juletapas. (FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET)
SAVNET: Den tradisjonelle juletallerkenen får ikke lenger være hovedrett på Stortingets tradisjonelle julelunsj, og dermed er punktum satt for en femti år gammel tradisjon. Det skaper splid blant representantene, hvor enkelte ikke er like begeistret for overgangen til stående buffet med juletapas. (FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag serveres Stortinges tradisjonelle julelunsj i Vandrehallen. I mer enn 50 år har de folkevalgte spist tradisjonell julemat, men i år skaper lunsjmenyen splid på Stortinget.  Ribba er nemlig blitt forkasta til fordel for stående buffet, mingling  og juletapas.

Tradisjonsendringen har skapt flere reaksjoner, og har i følge TV2 vært ukas store snakkis på Stortinget.

Evalueres av presidentskapet Stortingets visepresident, Marit Nybakk, sier til Dagbladet at det ikke er presidentskapet som har bestemt at man skulle legge omm julelunsjen. Den vil likevel bli evaluert på presidentskapets seminar i januar.

Hun sier til Dagbladet at de har møtt blandede reaksjoner, men at det ikke er maten, men fraværet av sitteplasser som har skapt flest reaksjoner.

- En helt vanlig reaksjon er at folk sier at «tapas, det er flott, men kan vi ikke få lov til å sitte?» Det er altså ikke maten folk reagerer på, men det at de må stå under hele lunsjen sier Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap).

Men du gleder deg likevel til dagens julelunsj?

- Jada, det blir spennende det. Selv om jeg også skulle ønske at vi fikk lov til å sitte. 

- Verdiradikalt valg Representant for Senterpartiet, Per Olaf  Lundteigen, har ikke sans for tradisjonsendringen.

-  Stortingets julelunsj er noe jeg har sett frem til i alle år fordi vi senket skuldrene, sang julesanger og spiste tradisjonell julemat. Tapas er en verdiradikal endring. Jeg har ikke sans for det som julelunsj.  Jeg ønsker at vi skal sitte, ikke stå med fingermat. Det er visse tradisjoner som en verdikonservativ skal ta vare på, sa Lundteigen til TV2 i forrige uke.

Blant de øvrige repersentantene var også meningene delt.
- Det blir mye julemat på mange mennesker før jul, så kanskje litt tapas også er bra, sa stortingsrepresentant Henrik Asheim (H).
- Jeg synes det er hyggelig at vi kan sette oss ned og slappe av litt og få litt julemat og julemusikk, sa stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF). 

TIL BORDS: Stortingets tradisjonelle julelunsj slik det så ut i 2005. Da satt man fortsatt til bords og spiste juletallerken. Det blir det slutt på i år. Nå er det stående buffet og juletapas som står må menyen, til enkelte representanters store misnøye. 
(Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)
TIL BORDS: Stortingets tradisjonelle julelunsj slik det så ut i 2005. Da satt man fortsatt til bords og spiste juletallerken. Det blir det slutt på i år. Nå er det stående buffet og juletapas som står må menyen, til enkelte representanters store misnøye. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX) Vis mer