Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ribbet for makt

Fiskeriminister Svein Ludvigsen mister det politiske ansvaret for beslutninger knyttet til to tredeler av det totale kvantum fisk som tas opp i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram når man ser på dette regnestykket:

Den totale fangsten under Norges Sildesalgslags område lå i 1999 på 2 millioner tonn fisk til en verdi rundt 3,5 milliarder kroner. Samme år var det totale kvantum fisk som ble tatt opp i Norge på mellom 2,5 og 3 millioner tonn. (Se oversikt til høyre på siden.)

Da statsminister Kjell Magne Bondevik erklærte Ludvigsen inhabil i alle saker som berører Norges Sildesalgslag, sørget han samtidig for å ta fra ham en svært viktig del av norsk fiskeripolitikk.

Enerett

Årsaken til Bondeviks beslutning, er at Svein Ludvigsens bror, Kåre Ludvigsen, er nestformann i Norges Sildesalgslag. Sildesalgslaget har enerett på førsteledds omsetning av alle pelagiske fiskearter fra Nordsjøen i sør til Barentshavet i nord. Årets omsetning går mot en historisk rekord.

Mye fisk - store penger

1999-tallene, som er siste tilgjengelige statistikk, gir følgende bilde på Norges Sildesalgslags ansvarsområde og makt:

 • Norsk vårgytende sild. Kvote: 750 000 tonn. Verdi: 1 milliard kroner
 • Nordsjøsild. Kvote: 100 000 tonn. Verdi: 170 millioner kroner
 • Makrell. Kvote: 300 000 tonn. Verdi: 1,37 milliarder kroner
 • Hestmakrell. Kvote: 50 000 tonn. Verdi: 110 millioner kroner
 • Lodde Barentshavet. Kvote: 50 000 tonn. Verdi 170 millioner kroner
 • Lodde Jan Mayen. Kvote: 42 000 tonn. Verdi 22 millioner kroner
 • Kolmule. Kvote: 500 000 tonn. Verdi:260 millioner kroner
 • Kolmule Nordsjøen. Kvote: 60 000 tonn. Verdi: 33 millioner kroner
 • Tobis. Kvote: 190 000 tonn. Verdi: 100 millioner kroner
 • Øyepål. Kvote: 50000 tonn. Verdi 28 millioner kroner
 • Havbrisling. Kvote 19 000 tonn. Verdi: 16 millioner kroner
 • Kystbrisling. Kvote: 3000 tonn. Verdi 15 millioner kronerHittil i år er det omsatt for om lag 5 milliarder kroner, og fortsatt ventes betydelige sildefangster - til enorme verdier.

Fiskeriekspert og talsmann for Norges Naturvernforbund, Gunnar Album, sier til Dagbladet at det vil være absurd dersom regjeringssjef Kjell Magne Bondevik erklærer ham inhabil i alle saker som knyttes til Sildesalgslaget.

- Ludvigsen må gå, sier Album.

- Sildesalgslagets makt kan ikke måles bare i kroner og øre. Langt viktigere er det at Sildesalgslagets virkefelt knyttes til to tredeler av de samlede kvanta norsk fisk som tas på land årlig.

- Det er etter min mening umulig for Ludvigsen å fortsette etter at han av Bondevik ble erklært inhabil i alle saker som knyttes til Sildesalgslaget. Det bør både Ludvigsen og Bondevik forstå, sier Album.

River bort grunnlaget

Han peker på at regjeringen Bondevik vil gjøre endringer i råfiskloven, som er lovgrunnlaget for Sildesalgslagets virksomhet. Dette vil være en så stor endring i norsk fiskeripolitikk at det ikke bør overlates til en setteminister.

Album mener at Bondevik kunne håndtert denne saken annerledes.

Ved å erklære Ludvigsen inhabil i de svære sakskomplekset, sørget han samtidig for å rive grunnlaget bort under Ludvigsens statsrådsjobb.

Han er ikke den eneste som reagerer:

- Ludviksen har store og permanente habilitetsproblemer, sier jusprofessor Henning Jakhelln.

Olav Akselsen (Ap), leder av Stortingets næringskomité, ber nå Bondevik om full gjennomgang av saken.

- At vi nå har en fiskeriminister som er ansvarlig for bare halve trålposen, er litt merkelig, sier Akselsen.

SV skriver brev

Også Kristin Halvorsen reagerer:

- Det er totaliteten som taler mot fiskeriministeren. Bondevik sier at han er inhabil i store sakskomplekser. Han er frimurer og han har lagt ned tipstelefonen for fiskefusk. I tillegg husker han ikke hvilke trossamfunn han er medlem i.

- Vi skriver nå et brev til statsminister Bondevik for å finne ut hvilke saker Ludviksen er inhabil i, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Etter statsministerens avgjørende uttalelse om Ludvigsens habilitetsproblemer i saker som dreier seg om Norges Sildesalgslag, satte Fiskeridepartementet i går i gang en utredning om fiskeriministerens og statssekretær Solveig Strands habilitetsproblemer.

Jusprofessor Henning Jakhelln mener det ikke kan herske noen tvil om at både Ludvigsen og hans statssekretær Solveig Strand må anses som inhabile på flere saksområder - all den tid begge har nær familie i viktige verv innen Fiskeri-Norge.

Jakhelln mener habilitetsproblemene i Fiskeridepartementet er svært omfattende:

- De er inhabile så lenge de befinner seg i departementet, sier han.

PROBLEMER:</B> Både politikere og juseksperter stiller seg undrende til fiskeriminister Svein Ludvigsens mange roller. Dette bildet viser en strålende glad minister som overtar nøkler og nytt departementskontor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!