Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ribbet for troverdighet

LILLESTRØM (Dagbladet): Etter et voldsomt hardkjør fra aktoratet i hele går, sto Per Kristian Orderud dukknakket igjen i vitneboksen - nærmest ribbet for troverdighet. - Det virker som du holder deg til den bevisst uriktige versjonen helt til det ikke nytter å ljuge lenger, sa aktor Jørn Sigurd Maurud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da førstelagmann Odd Jarl Pedersen eksaminerte odelsgutten fra Orderud tirsdag, virket Per selvsikker og klar. Men da aktoratet overtok i går og stilte mye mer nærgående og detaljerte spørsmål, ble Per famlende og usikker igjen.

:i retten

I GÅR: Per Kristian Orderud ble eksaminert av aktoratet.

KONFLIKTEN: Per Kristian Orderud innrømmer løgn på løgn i retten, men klarer ikke å gi noen fullgod forklaring på hvorfor han ikke la alle kortene på bordet da han ble pågrepet og siktet for drap på sin mor, far og søster.

REPLIKKEN: «Hadde jeg fått far til å signere i 1996, hadde jeg ikke sittet her i dag,» sa Per Kristian Orderud om kjøpekontrakten som han forfalsket.

I DAG: Per Kristian Orderud fortsetter sin forklaring.

Løgn på løgn i retten

Statsadvokat Jørn Sigurd Maurud gikk detaljert inn på den sivile saken som Per anla mot faren i forbindelse med gårdstvisten, og løgnene i den forbindelse.

  • Per hevder at den falske kjøpekontrakten han gikk til retten med, var den tredje i rekken - og at de to foregående hadde vært ekte.

- Men i retten fortalte du ikke om de to første. Hvorfor ikke? spurte Maurud.

- Fordi den tredje - den falske - var tilbakedatert, svarte Per Orderud.

  • I retten hevdet moren Marie at Per hadde fått henne og faren til å undertegne på et papir, da faren Kristian Magnus lå dødssyk på sykehuset i april 1996.

- Jeg sa det ikke stemte, sa Per, og innrømmet deretter at det var en løgn. Han sa i går at foreldrene på sykehuset hadde underskrevet kontrakt nummer 2, som han siden hadde brent. Han sa at siden den falske kontrakten var tilbakedatert til et tidspunkt før sykehusoppholdet, var det viktig for ham at retten trodde ikke noe ble undertegnet da Kristian Magnus lå kreftsyk og for døden på sykehuset.

  • Per fortalte at også Veronica hadde løyet i den sivile saken, da hun bekreftet hans historie om når den tredje kontrakten var undertegnet. Han innrømte også at de hadde snakket sammen om hvordan hun skulle forklare seg i retten.
  • Marie og Kristian Magnus Orderud sa i den sivile saken at de verken hadde undertegnet på noe skjøte eller på noen kjøpekontrakt. I retten sådde aktorene betydelig tvil om underskriften på skjøtet faktisk er ekte, slik Per sier.
  • Per innrømte i går at han ikke bare hadde forfalsket farens navn på kontrakten, men også på en melding om gaver og et vedlegg til selvangivelsen.

- Samarbeidet godt

Deretter gikk aktorene over på hva som skjedde etter at Per ble siktet for trippeldrapet. I det første avhøret nektet han kjennskap til den første - håndskrevne - kontrakten om gården, som politiet foreholdt ham.

- Problemet var at den falske var tilbakedatert, sa Per.

- Hele familien din er drept, og du er siktet i saken. Og så er du opptatt av en tilbakedatering av en kontrakt? spurte Maurud forbauset.

- Nei, det var ikke riktig slik. Men jeg var vel veldig pressa, svarte Per.

Han fortalte heller ikke at han hadde forfalsket farens underskrift på den tredje kontrakten. Men høsten 1999 konkluderte en skriftgransker med at farens underskrift på kjøpekontraktene var falsk.

- Du kom ikke med en eneste innrømmelse før du absolutt måtte, mente Maurud.

- Det er ikke riktig. Jeg har fritatt advokaten for taushetsplikt, og har gitt politiet innsyn i alle regnskaper. Jeg har samarbeidet så godt jeg kunne, sa Per, og pustet tungt. Hans kone Veronica gjemte ansiktet i hendene.

Flere ganger i løpet av sin forklaring har Per sagt at «han aldri har gjort noe galt» før han forfalsket kontraktene.

- Hva er det som gjør at du begynner å gjøre så mye galt: å forfalske dokumenter, å gi falsk forklaring og ljuge i retten? ville aktor Olav Helge Thue vite.

- Jeg følte meg pressa. Jeg gjorde en tabbe og forfalsket kontrakten. Hadde jeg fått far til å signere i 1996, hadde jeg ikke sittet her i dag, sa Per.

Per Orderud innrømte at han også hadde løyet om skuddet som gikk av lille julaften. I 16 avhør benektet han at det hadde gått av et skudd i juleselskapet.

Lovet å holde tett

- Jeg var livredd at noen ville trekke gale slutninger, at det var en sammenheng mellom det skuddet og drapene, svarte Per.

- Men du vet jo at en av pistolene Kristin hadde med seg fra Molde mest sannsynlig ble brukt til drapene, sa Thue.

- Men jeg visste at det i forhold til meg ikke hadde noe med denne saken å gjøre, sa Per. Han påpekte at han også hadde lovet Veronica å holde tett om skuddet. Først i Nes herredsrett, under hovedforhandlingene - da både Kristin og Veronica hadde fortalt om skuddet - innrømte Per at det hadde gått av et skudd.

Hele Norges coronakart