Ribbet organene fra atomkraftverk-ansatte

Tok organer fra Sellafield-ansatte som døde av stråling, uten å spørre de etterlatte.

 TOK KROPPSDELER UTEN Å SPØRRE:  Forskere ville finne ut hvorfor ansatte ved atomkraftverket i Sellafield  døde. Men de spurte ikke etterlatte om å forsyne seg av organer fra de døde. ARKIVFOTO: AP/SCANPIX.
TOK KROPPSDELER UTEN Å SPØRRE: Forskere ville finne ut hvorfor ansatte ved atomkraftverket i Sellafield døde. Men de spurte ikke etterlatte om å forsyne seg av organer fra de døde. ARKIVFOTO: AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uten å varsle etterlatte og pårørende har britiske helsemyndigheter drevet omfattende forskning på likene etter atomkraft-ansatte som har dødd etter å langvarig påvirkning av radioaktiv stråling.

Og det er ikke bare noen enkle prøver som er tatt.

Mer enn tre års gransking har avdekket at en rekke organer er fjernet før begravelsen uten at pårørende er spurt.

De fleste tilfellene stammer fra ansatte ved atomkraftverket i Sellafield, som døde mellom 1962 og 1991.

I dag gikk den britiske energiministeren Chris Huhne ut med en uforbeholden unnskyldning til etterlatte av 64 atomkraftansatte, rett etter at granskingsrapportne var klar.

- Ingen skal oppleve slikt - På vegne av regjeringen overbringer jeg en beklagelse og en unnskyldning til familiene som er berørt. Det er tragisk nok å miste et familiemedlem, men å oppdage at kroppsdeler er fjernet uten tillatelse, er en uvirkelig belastning ingen skal behøve å oppleve, sa energiministeren til de etterlatte.

Det var i 2007 at daværende handelsminister Alistair Darling satte ned en granskningskommisjon. Etter en lang periode med rykter ble det avdekket hemmelig forskning basert på prøvetaking som grenser mot likskjending etter britisk lov.

Ifølge Sky News avdekket granskingsrapporten at alle de 64 likene var ribbet for organer uten at de pårørende ble spurt.

Lever og lunger fra alle Leveren var fjernet i alle de 64 døde kroppene, og en eller begge lungene fra alle unntatt en.

I tillegg var et et flertall av de døde kroppene strippet for minst en ryggvirvel, brystbein, ribbein, lympeknuter, milt, nyrer og ribbein.

Alle organene ble destruert etter at forskerne var ferdige med dem.

Døde av blodkreft Angela Christie er en av de pårørende som ikke ante noe om at hennes far ble partert etter at han døde av blodkreft for snart 40 år siden.

Papirer som ble funnet under granskingen, viser at forskerne i hemmelighet hadde forsynt seg med leveren, begge lungene og deler av ryggsøylen til faren.

- Vi trodde vi hadde gravlagt han hele. Det er svært traumatisk å få vite at det ikke var slik. Det er som å bli utsatt for vold, sier datteren Angela Christie til Sky News.

Granskingen ble avsluttet med en lukket høring av personvernhensyn.

 BEKLAGER:  Den britiske energiministeren beklaget i dag på vegne av regjeringen overfor etterlatte til 64 atomkraftansatte. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
BEKLAGER: Den britiske energiministeren beklaget i dag på vegne av regjeringen overfor etterlatte til 64 atomkraftansatte. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer