Rice anklages for løgn

En tidligere FBI-oversetter hevder at høytstående amerikanske tjenestemenn visste flere måneder før 11. september 2001 at al-Qaida planla å bruke fly i et terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Condoleezza Rice, har hevdet at det ikke forelå noen advarsel før terroraksjonen. Men den tidligere FBI-ansatte Sibel Edmonds (33) sier til avisa at påstanden fra Rice er en «skandaløs løgn».

Hun sier videre at basert på de dokumenter hun så i sin jobb for FBI kan Rices påstander «umulig være sanne».

- Det forelå generell informasjon om tidsplanen, om metodene som skulle brukes, om personene som var på plass og hvem som beordret denne typen terrorangrep. Andre byer ble nevnt. Store byer med skyskrapere, sier Edmonds til avisa.

Forsøkt hindret

Den 33 år gamle tyrkisk-amerikanske oversetteren har også gitt sine opplysninger til kommisjonen som etterforsker 11. septemberangrepene.

- Jeg ga kommisjonen detaljer om konkrete etterforskningsmapper, de nøyaktige datoene, informasjon om spesifikke mål, personene som ledet etterforskningen. Jeg ga dem alt slik at de kan gå tilbake og følge det opp. Dette er ikke rykter. Dette er ting som er dokumentert. Dette kan veldig enkelt slås fast, sier Edmonds.

Ifølge Independent har Bush-administrasjonen gått til retten for å forsøke å hindre Edmonds i å gå ut med sine påstander.

Edmonds var en av mange språkeksperter som jobbet som oversettere i dagene etter terrorangrepene. Hun fikk i oppgave å oversette dokumenter og opptak gjort av FBI. I materialet gikk det fram at det under våren og sommeren 2001 var tilstrekkelig informasjon tilgjengelig til å skjønne at et angrep ble planlagt, hevder hun.

Vitner til uka

Denne uka bøyde Det hvite hus av etter langvarig press og tillot Rice å vitne offentlig og under ed for granskingskommisjonen etter 11. september.

Torsdag kveld opplyste en talsmann for Det hvite hus at Rice skal vitne 8. eller 9. april. Rice, som er president George W. Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver, skal vitne under ed om hennes håndtering av terrortrusselen foran 11. septemberangrepene New York og Washington.

Talsmannen som opplyste om vitnemålet, sa at den nøyaktige datoen ennå ikke er fastsatt.

I helga sa Rice at det ikke var noe hun heller ville enn å vitne, men at hun var forhindret av grunnloven. Hun har tidligere avgitt vitnemål for kommisjonen bak lukkede dører.

(NTB)

UNDER PRESS: Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer