Rice ber Clinton og Carter om råd

Vil ha tips om Midtøsten-mekling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Condoleezza Rice har bedt ekspresidentene Bill Clinton og Jimmy Carter om råd om Midtøsten.

Rice er i ferd med å arrangere en fredskonferanse om Midtøsten i Annapolis utenfor Washington i november og håper å unngå å gjenta feil som er gjort under tidligere forsøk på mekling i Midtøsten.

Tidligere denne uka inviterte hun Jimmy Carter til en lengre samtale om hans innsats for fred i Midtøsten mens han var president. Samtalen gikk ikke inn på hans skarpe kritikk av Bush-administrasjonens politikk i Irak og andre steder.

Rice har også hatt en telefonsamtale med Clinton, som selv arbeidet intenst for enighet mellom Israel og palestinerne, uten hell.

Utenriksdepartementets talsmann Sean McCormack understreket av Rice, som er sovjetspesialist og historiker, ønsker å lære av historien for å forsøke å unngå å gjøre feil som er gjort tidligere.

Andre hun har søkt råd fra, er den tidligere Midtøsten-mekleren Dennis Ross og de tidligere utenriksministrene James Baker, Henry Kissinger og Madeleine Albright.

Rice sier at hun vil bruke mye energi i de siste 14 månedene av president George W. Bush presidentperiode til å oppnå en avtale om en palestinsk stat som lever i fred med Israel, noe ingen tidligere president har greid.

(NTB)

SØKER HJELP: USAs utenriksminister Condoleezza Rice ønsker å lære av historien for å unngå å gjøre feil som er gjort tidligere. Foto: EPA/SHAWN THEW
SØKER HJELP: USAs utenriksminister Condoleezza Rice ønsker å lære av historien for å unngå å gjøre feil som er gjort tidligere. Foto: EPA/SHAWN THEW Vis mer