Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rice besøker Sør-Afghanistan

Toppmøte i området NATO-land ikke vil sende soldater til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs utenriksminister Condoleezza Rice og Storbritannias utenriksminister David Milband fløy i morges til Kandahar i Sør-Afghanistan. Området er kjent som et av Talibans kjerneområder og har vært åsted for mange av de hardeste kampene i landet de siste årene.

Vil ikke til sør

Seneste i forrige uke ba USA om at flere NATO-land må bidra med styrker til sør for å hjelpe til i de farligste kampene. I dag er det USA, Storbritannia, Canada, Nederland, Danmark og Romania som deltar i ISAF-styrkene i sør. En rekke andre NATO-land, blant dem Norge, Tyskland, Frankrike og Italia vil ikke at deres styrker deltar i ISAF-operasjonene i sør.

- Det er ikke et overveldende antall styrker som er ønsket her. Dette er et bidrag på et nivå som NATO kan og bør gi, sier Rice.

Det er svært uvanlig at vestlige politikere besøker andre områder enn Kabul når de er i Afghanistan, på grunn av sikkerhetssituasjonen. Besøket var uanmeldt, men Rice avviser at hun dro dit for å illustrere et poeng for européerne.

- Motivet for å dra hit var muligheten til å reise ut av Kabul og se et av områdene der kamphandlingene har vært mest aktive. Jeg tror ikke det er noen beskjed her til noen, sier Rice til AP.

Miliband sier Kandahars ikonstatus i historien gjorde det til et viktig sted å besøke.

Afghanistan tema på NATO-toppmøte

FARLIG OMRÅDE: Kandahar-regionen sør i Afghanistan har opplevd de hardeste kampene i landet. En rekke NATO-land vil ikke at deres soldater deltar i sør. Foto: Scanpix
FARLIG OMRÅDE: Kandahar-regionen sør i Afghanistan har opplevd de hardeste kampene i landet. En rekke NATO-land vil ikke at deres soldater deltar i sør. Foto: Scanpix Vis mer

Kandahar var Talibans hovedtilholdssted selv etter at regimet ble veltet i 2001. Både i 2006 og 2007 gjennomførte ISAF-styrkene operasjoner som drev Talibansoldatene ut av byen, men området er fortsatt ustabilt og farlig.

USAs forsvarsminister Robert Gates deltar i dag på et møte mellom NATO-landenes forsvarsministre i Vilnius i Litauen. Diskusjonen om styrkene i Afghanistan er et av de viktigste temaene på møtet, der Norges forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen også deltar.

- Jeg er bekymret for at alliansen skal utvikle seg til en todelt allianse der noen allierte er villige til å slåss og dø for menneskers sikkerhet, mens andre ikke er det, sa Gates i går.

Gates frykter for NATOs framtid hvis denne forskjellen fortsetter.

I AFGHANISTAN: USAs utenriksminister Condoleezza Rice dro i dag på et uanmeldt besøk til Kandahar i Sør-Afghanistan.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media