Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rice er en løgner

En tidligere FBI-medarbeider beskylder sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice for å lyve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg nekter Det hvite hus å frigi dokumenter om antiterrorarbeidet i Clinton-administrasjonen.

Temperaturen stiger, og konflikten mellom Bush-administrasjonen og kommisjonen som etterforsker etterretningsarbeidet før angrepene 11. september 2001, blir stadig mer tydelig.

Den tidligere FBI-oversetteren Sibyl Edmonds har fortalt til den britiske avisa The Independent at flere ledende tjenestemenn visste at al-Qaida planla et angrep i USA med fly flere måneder før 11. september.

«Skandaløs løgn»

Hun beskylder sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice for å komme med «skandaløs løgn» når hun hevder at det ikke forelå noen advarsler om terroraksjonen før 11. september.

Sibyl Edmonds forteller at hun i et tre timer langt avhør fortalte undersøkelseskommisjonen om konkret informasjon i etterforskningsmapper, ga dem nøyaktige datoer, spesifikke mål, og navnene på personene som ledet etterforskningen.

- Jeg ga dem alt slik at de kan gå tilbake, og følge det opp. Dette er ting som er dokumentert. Dette kan enkelt slås fast. Det var generell informasjon om tidsrammen, om metodene som ville bli brukt, men ikke detaljert om hvordan de ville bli brukt. Det var om personene som var på plass, og hvem som beordret denne typen angrep. Andre byer ble nevnt. Store byer med skyskrapere, sier Edmonds.

I neste uke skal Condoleezza Rice vitne under ed for kommisjonen.

Holder tilbake

I går ble det også kjent at undersøkelseskommisjonen forlanger å få vite hvorfor Det hvite hus nekter å utlevere rundt 8000 sider hemmeligstemplede dokumenter om Clinton-administrasjonens arbeid med antiterror og utenrikspolitiske anliggender.

Undersøkelseskommisjonen har reagert sterkt på opplysningene fra tidligere medarbeidere i Clinton-administrasjonen om at nesten tre firedeler av dokumentene de har tilbudt Det hvite hus er blitt holdt tilbake.

Ifølge Clintons medarbeidere inneholder dokumentene hemmelige opplysninger om Clinton-administrasjonens arbeid med å følge al-Qaida.

- Vi trenger å bli overbevist om at vi har fått se alt vi har bedt om å få se. Vi har også uttrykt bekymring overfor Det hvite hus om at ikke alt det materialet Clinton-biblioteket har gjort tilgjengelig for oss har nådd kommisjonen, sier talsmann for undersøkelseskommisjonen, Al Felzenberg, til The Washington Post.

- Sensitive dokumenter

Talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan, sier at dokumentene er holdt tilbake fordi opplysningene finnes i andre dokumenter, eller at noen dokumenter er «irrelevante».

Innholdet i en del av dokumentene er, ifølge McClellan, holdt tilbake fordi de er sensitive, men at innholdet kan formidles til kommisjonen på annen måte enn at de får se dokumentene.

STEILE FRONTER: Den tidligere FBI-oversetteren Sibyl Edmonds har fortalt at flere ledende tjenestemenn visste at al-Qaida planla et angrep i USA med fly flere måneder før 11. september. Hun beskylder sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice for løgn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!