Rice presses i boksen

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice presses til å vitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice kan vitne offentlig for granskingskommisjonen etter 11. september, opplyser Det hvite hus tirsdag. Rice har til nå nektet å vitne offentlig - av prinsipp.

Kravet om at Rice må vitne offentlig vokste fram i forrige uke, da den tidligere Hvite Hus-rådgiveren Richard Clarke vitnet for kommisjonen og beskyldte Bush-administrasjonen for å ha oversett terrorfaren før 11. september 2001. Rice svarte med å skjelle ut Clarke i en rekke presseintervjuer etterpå, men da hun ble spurt om å svare på beskyldningene offentlig og under ed, nektet hun, og forklarte at det var av prinsippielle grunner.

Ingen presedens

Rice har tidligere forklart seg bak lukkede dører, men regjeringen har til nå motsatt seg en offentlig utspørring fordi det ikke er vanlig at tjenestemenn- og kvinner som ikke er politisk utnevnt, vitner for offentlige kommisjoner.

Bushs juridiske rådgiver, Alberto Gonzalez, krever imidlertid at sikkerhetsrådgiverens offentlige vitnemål ikke skal skape presedens for senere saker.

Det er foreløpig ikke blitt diskutert om det tidligere vitnemålet - som ble tatt for lukkede dører - også skal offentliggjøres helt eller delvis.

Bush bak dører

Det er også åpnet for at president George W. Bush og visepresident Dick Cheney kan stille for kommisjonen sammen, men det vil skje i et lukket møte med den samlede kommisjon, opplyser Bushs juridiske rådgiver Alberto Gonzalez. Bush har tidligere bare villet uttale seg til leder og nestleder i kommisjonen.

NEKTET: USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice blir nå alikevel nødt til å vitne i offentlighet.