Rice til egen bak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAS utenriksminister Condoleezza Rice la i forrige uke ut på en reise der hun høstet store mengder ris til egen bak. Besøkene til Tsjekkia og Bush-administrasjonens yndling – Georgia – gjør at Moskva igjen ser rødt. Tidspunktet for undertekningen av avtalen om rakettskjold med Tsjekkia, og demonstrasjonen av den varme støtten til Georgia, er det verst tenkelige. Timingen er en gavepakke til haukene i Kreml. Den gjør det politiske handlingsrommet til Russlands nye president, Dmitrij Medvedev, minimalt. Timingen og måten besøket ble gjennomført på tvinger også ham til å bli en hauk. Vi kan kort sagt gratulere Bush-administrasjonen med nok en utenrikspolitisk fadese. Gratulerer.

DET ER EN unnlatelsessynd av dimensjoner av Vesten å ikke ta hensyn til det spillet som nå foregår i Kreml. I forbindelse med innsettelsesseremonien av Dmitrij Medvedev som president 7. mai, var russiske planer for annektering av Abkhasia i ferd med å bli gjennomført. Verden var bare en hårsbredd fra det som ville vært en russisk invasjon av det som folkerettslig sett er en del av Georgia. Det ville økt konfliktnivået mellom Russland og Vesten dramatisk, og det var nettopp det som var de planleggende generalenes hensikt. De ville med en anneksjon av Abkhasia i det Medvedev ble innsatt som president, svinebinde ham til en aggressiv utenrikspolitikk. Anneksjonen ble stanset i siste liten, ifølge russiske aviser.

DET MÅ VÆRE i Vestens interesse å ha en best mulig dialog med Russland. Landet kommer til å spille en større og større rolle i internasjonal politikk, med politiske muskler laget av olje, gass og kjernekraft. Russlands selvbilde er av en euroasistisk stormakt. Det er i Vestens interesse et denne euroasiatiske stormakten identifiserer seg mer med Europa enn med Asia, og mer med demokrati enn med autokrati. Bush-administrasjonen har vært sjenerøs med sine gaver til de autokratisk orienterte haukene i Moskva. Siste bidrag var altså Rice, som igjen ga ris til egen bak.