Richard ringte kona og sa han var syk i 1993. Hun hadde ikke hørt fra ham siden - før telefonen ringte i sommer

Stjal identiteten til en død mann og giftet seg på nytt. 

STJAL IDENTITET: Richard Hoagland forlot kona og ungene og stjal identiteten til en død fisker. Foto: Pasco County Sheriffs Office
STJAL IDENTITET: Richard Hoagland forlot kona og ungene og stjal identiteten til en død fisker. Foto: Pasco County Sheriffs OfficeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 10. februar 1993 ringte tobarnsfar Richard Hoagland (63) hjem til kona Linda, for å fortelle at han var syk og måtte på sykehus. Siden har hun ikke hørt fra ham.

- Og jeg sa; «Vel, hvorfor venter du ikke, så går jeg sammen med deg?» Han svarte: «Nei, jeg har ikke tid til å vente», sier Linda Isler til ABC News.

Hun ringte flere sykehus i området for å finne ut hvor han dro, men det var ingen spor etter ham. Mannen hennes gjennom elleve år hadde helt plutselig forsvunnet.

- Tannbørsten hans var fortsatt der. Han pakket ikke noe tøy. Det var kaldt. Det var i februar. Han tok ikke med seg en frakk, sier Isler.

Richard Hoagland hadde heller ikke tatt med seg passet sitt. Myndighetene fant bilen hans forlatt utenfor den lokale flyplassen, men det var ikke noe som tydet på at han hadde reist med et fly den dagen han forsvant.

Forlot to sønner

Hoagland forlot også sønnene Matthew (9) og Doug (6), som begge fikk et gebursdagskort av faren den sommeren. Det er det siste de har hørt fra ham.

Familien skal ha hatt et stort hus og gode inntekter. De dro ofte på dyre reiser sammen. Det tok helt slutt da mannen i huset dro, for resten av familien mistet både huset og bilene.

- Han har ødelagt oss. Han forlot oss med ingenting, absolutt ingenting. Jeg var helt knust, sier Linda Isler, som seinere giftet seg på nytt.

Etter ti år ble Hoagland erklært død, men i sommer fikk Isler plutselig en telefon fra en sheriff i Florida. Richard Hoagland hadde blitt arrestert.

Det viste seg at Hoagland hadde flyktet til Florida i 1993. Der leide han et rom av en mann som mistet sønnen sin i en båtulykke i 1991. Hoagland stjal papirene til den døde fiskeren, som het Terry Symansky, og tok over identiteten hans.

Hoagland giftet seg på nytt og fikk to barn med sin nye kone.

- Sjokkert

Alt så ut til å gå bra for Hoagland, som hele tiden klarte å lure seg unna spørsmål rundt fortiden sin. Det var helt til den avdøde fiskerens familie begynte å undersøke familierøttene.

En nevø fant ut at onkelen, som døde i 1991, plutselig hadde giftet seg to år etter at han døde. Nevøen ga derfor beskjed til politiet.

Richard Hoagland ble kalt inn på teppet til politiet i Florida, og la omsider alle kortene på bordet. Det kom som et sjokk på hans nye familie.

- Deres 20 år gamle ekteskap var knust. Sønnen kom ned på stasjonen. Han var sjokkert. Det var fortsatt hans far. Det er deres blod, men Symansky-navnet er ikke hans. De følte både sinne og tristhet og lurte på hvorfor, sier etterforsker Anthony Cardillo.

Richard Hoaglands eneste forklaring på hvorfor han dro skal ha vært «familieproblemer med kona og ungene».

63-åringen er nå fengslet og venter på at saken skal komme opp i retten.