GIR SEG: Rick Perry avslutter valgkampen.Foto: Chris Keane / REUTERS / SCANPIX
GIR SEG: Rick Perry avslutter valgkampen.Foto: Chris Keane / REUTERS / SCANPIXVis mer

Rick Perry trekker seg som presidentkandidat

Sender velgerne sine til Mitt Romneys fremste rival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Texas-guvernør Rick Perry trekker seg som kandidat til republikanernes nominasjonsvalg.

Det er ventet at han på en pressekonferanse seinere i dag kommer til å kunngjøre at han kaster inn håndkleet og i stedet støtter opp om kandidaten Newt Gingrich, melder CNN og Politico.

Perry har de siste to ukene vært uten reelle mulighet til å ta opp kampen med sine fremste rivaler, og flere kommentatorer har vært overrasket over at den kristenkonservative texaneren holdt koken med svært stusselige sifre på meningsmålingene.

Perry hadde en viss framgang i høst, men valgkampen hans var i ferd med å kollapse blant annet etter en katastrofalt dårlig opptreden på en direktesendt tv-debatt i november.

Da fikk han fjorårets mest minneverdige jernteppe, og glemte hvilke departementer det var han hadde foreslått å nedlegge.

Da han trakk seg i dag, lå han an til å få ned mot fire prosent oppslutning i Sør-Carolina, og hadde bare i overkant av seks prosent oppslutning blant republikanerne nasjonalt.

Gingrich er den eneste som i praksisk kan utfordre storfavoritten Mitt Romney i valgrunden i delstaten Sør-Carolina på lørdag.

Gingrich har kneppet innpå i meningsmålingene de siste par dagene, og hvis Perry nå sender sine velgere i retning av Romneys fremste rival kan det øke spenningen i nominasjonsvalgkampen.

Romney må også kjempe seg gjennom et nyhetsdøgn der det ble kjent at den offisielle stemmetellingen i delstaten Iowa, som holdt valg 3. januar, nå holder Rick Santorum som vinner. Den første tellingen valgnatta endte med en seier på marginale åtte stemmer i Romneys favør.

Iowa-resultatet forblir nå regnet som «uavklart» fordi stemmesedlene fra flere valglokaler manglet under nytellingen.

Endringen har ingen praktisk betydning i valgkampen, men kunne ha gitt underdog-kandidaten Santorum ytterligere medvind om stemmerotet hadde blitt kjent tidligere.